2021-12-04
夜晚系旺角行街,又知呢间系良心小店,就入左黎试吓。佢重点推介系寿喜烧,就拣左$649 set B试吓,有日本A4黑毛和牛150g、澳洲M8和牛三角肉100g、日本长崎县太阳卵2只、野菜豆腐盘,白饭(任添)。佢有两种食法,分别系寿喜烧/Shabu Shabu,而侍应推介先食寿喜烧,慢慢煎,之后先再加水Shabu Shabu咁。先食日本黑毛和牛,肉味非常香浓,再配埋只蛋食,令牛肉嘅质感更加嫩滑。另外,煎牛肉嘅时候,仲有寿喜烧汁+黑糖俾客人自行调较甜度至于澳洲和牛,稍为韧左少少,但牛肉嘅味道亦好突出。个人黎讲,比较中意日本和毛,因为真系好淋好嫩,配埋白饭食一流!加上佢白饭上面仲有啲饭素调味架!之后食到一半,就叫个waiter落水食Shabu Shabu! 蔬菜份量非常多,而且样样都好新鲜!亦都有我最中意食嘅皇帝菜添呀!可以将岩先剩低嘅黑糖+寿喜烧汁倒埋落去一齐食不过个人黎讲,寿喜烧会比较好食啲,因为可以食到牛肉嘅鲜味同甜味,如果将啲牛Shabu Shabu嘅话,比较普通左少少,话晒呢间餐厅系推介寿喜烧,而唔系打边炉呀嘛所以,中意食寿喜烧嘅朋友,不妨拣呢间试吓!
所以,中意食寿喜烧嘅朋友,不妨拣呢间试吓!