2024-01-03
暑假时同大少嚟过时代广场嘅 飨11食过丰富又好味嘅午餐,咁今次约左朋友出铜锣湾午聚,所以就决定再嚟食个性价比超高午餐啦!再次选择餐厅除左嘢食好味之外,另一重点就一定系佢嘅装潢,带点雅典风味之余,枱与枱之间有足够空间,咁就可以坐得舒舒服服咁慢慢食又慢慢倾。是日午餐嘅选择都有好多,我地各自选了一个午市套餐,除左主菜外,仲有沙律、汤同埋餐饮,另外仲可以加配甜品。先嚟火腿蔬菜沙律仍为一个美好嘅头盘。然后就到是日餐汤黄姜西兰花忌廉汤,香浓嘅西兰花蓉,加上忌廉,同埋点点辛味嘅黄姜,非常顺滑味浓。 另外,朋友就加钱转酥皮龙虾汤,酥皮焗得好香脆,龙虾汤鲜味浓郁而且汤仲有龙虾肉粒,整体上口感丰富鲜美。 我嘅主菜系 烧特色春鸡配煎米饼,依个可以话系惊喜之作。春鸡肉质非常厚身得嚟仲可以做到皮脆肉嫩嘅口感,另一重点盲系个香脆,入口非常有层次。朋友就点左 烤焗巴西猪寸骨,烤猪寸骨肉质很爽滑,而外皮微微焦香,所以香脆得嚟又带多点浓郁嘅肉汁,口感味道一流。 餐饮我地就简单叫左两杯柠檬茶,因为要留肚食甜品呀我地各叫左一份蓝莓芝士蛋糕及柠檬雪葩,两份甜品都一样令人回味。柠檬雪葩一如以往嘅味道清新,入口酸酸地绝对系解腻
先嚟火腿蔬菜沙律仍为一个美好嘅头盘。
餐饮我地就简单叫左两杯柠檬茶,因为要留肚食甜品呀
柠檬雪葩一如以往嘅味道清新,入口酸酸地绝对系解腻之选。
蓝莓芝士蛋糕单睇外表已经非常吸引,而佢嘅香甜软滑芝士蛋糕,配以新鲜超丰富嘅蓝莓、士多啤梨同果酱点缀,真系嘅打卡-able又可以食得非常满足呢!