2025-01-23
🥢藜麦沙律,呢道菜绝对系健康饮食爱好者嘅福音。讲真,平时一听到「沙律」,可能会觉得无乜惊喜,但呢道藜麦沙律完全颠覆咗我对沙律嘅印象。佢用咗高质素嘅藜麦作为主角,粒粒分明,煮得啱啱好,唔会太硬亦唔会过腍。配料方面,加入咗多种新鲜蔬菜,例如牛油果、车厘茄、青瓜同埋红洋葱,仲有少少坚果增加口感层次。最特别嘅系佢用咗一款清新嘅柠檬油醋汁,酸酸甜甜,带出咗所有材料嘅鲜味,又唔会太腻。每一啖都感觉好清爽,好满足!🥩顶级美国牛小排:肉食爱好者嘅天堂接住落嚟就要介绍主菜之一——顶级美国牛小排。呢道菜真系可以用「极致享受」嚟形容,对于钟意食牛肉嘅朋友嚟讲,一定唔可以错过。牛小排本身用咗高级美国牛肉,肉质非常鲜嫩多汁。厨师烧烤得恰到好处,表面微微焦香,但内里仲保持住粉红色嘅完美熟度。一刀切落去,可以感受到刀锋轻易滑过肉质𠮶种柔软感觉,每一口都充满浓郁嘅牛肉香气。值得一提系佢配搭嘅特制酱汁,有少少甜中带咸,再加埋香草同蒜蓉嘅点缀,非常提升味道层次。而且旁边仲有几款简单但精致嘅配菜,例如烤芦笋同薯蓉,既唔会抢走主角光芒,又可以平衡整体口感。🍰鸡蛋仔窝夫配绿茶雪糕:创新又怀旧嘅甜品讲完前菜同主菜,当然少不了甜品
🥩顶级美国牛小排:肉食爱好者嘅天堂
🍰鸡蛋仔窝夫配绿茶雪糕:创新又怀旧嘅甜品
讲完前菜同主菜,当然少不了甜品啦!呢道鸡蛋仔窝夫配绿茶雪糕真系令人眼前一亮。佢将香港经典地道小食鸡蛋仔同西式窝夫结合,再加埋日式风味嘅绿茶雪糕,可以话系创意十足。
鸡蛋仔外层烤得金黄酥脆,但内里仲保持住松软口感,每粒小圆球都充满咗浓郁蛋香。而窝夫部分就比较厚实,有少少烟韧感,非常有咬口。两者夹埋一齐食,再配埋上面𠮶球绿茶雪糕——真系不得了!
绿茶雪糕用料十足,有浓浓抹茶香,但又唔会太甜或者太苦,刚刚好平衡晒鸡蛋仔同窝夫𠮶种偏甜嘅味道。而且上面仲洒咗少少抹茶粉同朱古力酱作装饰,不单止卖相吸引,味道亦更加丰富。
呢款甜品非常适合喺饭后嚟一份,尤其适合钟意港式同日式元素结合嘅朋友。每一啖都充满惊喜,好似喺舌尖上开紧派对咁!
🍚日式鳗鱼饭!呢道菜可以话系日式料理中最经典之一,但做好佢其实唔容易,而呢间餐厅就成功呈现出鳗鱼饭应有嘅水准。鳗鱼选用新鲜鳗鱼,每条都肥美多肉,而且处理得非常干净,一啲腥味都冇。经过烧烤后,表面刷上咗特制鳗鱼酱汁,闪闪发亮,非常吸引人。酱汁带有浓郁甜味同咸香,非常入味,但又唔会盖过鳗鱼本身𠮶阵天然油脂香气。底下𠮶碗白饭亦值得一赞,用咗日本进口珍珠米,每粒饭都晶莹剔透,而且吸收咗鳗鱼酱汁之后变得更加香滑。一啖鳗鱼、一啖饭,再加埋旁边𠮶啲腌菜,一切都恰到好处,好似喺日本高级餐厅享受正宗鳗鱼饭咁。