2021-04-04 1528 浏览
Tapa Room又系劲多分店既一间小酒吧 除左环境够chill之外食物质素仲好高质😋最岩大家一齐坐底倾下计打下卡以下大家介绍几款set lunch, main cours同几款tapas每款都各有特色👍.🎈Octopus Carpaccio 薄切慢煮八爪鱼 ($78)可以话系比较受欢迎既cold tapa💁🏻‍♀️但有少许另人失望啦无可否认八爪鱼相当嫩滑 唔鞋有八爪鱼味但成碟就相对较淡 主要依赖八爪鱼上面既酱评分: 6.5/10.🎈Foie Gras Lollipop 棒棒鹅肝 ($78)一份有三粒 基本上系餐厅必点既cold tapa😋 果然就系好好食 中意食鹅肝既朋友一定唔可以错过首先佢既外观整到棒棒糖咁 打卡一流👍而且佢食落非常creamy 鹅肝味相当浓郁评分: 7.5/10.🎈Seared Tuna Belly Carpaccio 薄切炙烧吞拿鱼腩 ($88)呢一款cold tapa可以话系最有惊喜嘅一款亦都系一行友人里面最钟意嘅一款小食👍首先吞拿鱼腩油脂分布平均 食落去嘅肉质感觉到佢系新鲜嘅而且一食落去好大阵烧过嘅味道 非常香口😋评分: 8/10.🎈Tortilla De P
Tapa Room又系劲多分店既一间小酒吧

首先吞拿鱼腩油脂分布平均 食落去嘅肉质感觉到佢系新鲜嘅
而且一食落去好大阵烧过嘅味道 非常香口😋
评分: 8/10
西班牙薯仔蛋饼

🎈Tortilla De Patata 西班牙薯仔蛋饼 ($78)
呢一个一定系呢度最受欢迎嘅Hot tapa
一上台已经闻到好香嘅蛋香味
切开中间仲有少少流心嘅蛋浆流出来
薯仔加埋蛋香嘅味道非常之丰富 但主要嘅调味都系来自于顶上面嘅酱
虽然蛋香味浓郁但系就略嫌淡味咗少少
西班牙海鲜饭

🎈Seafood Paella 西班牙海鲜饭 (set lunch $188)
呢个海鲜饭真系非常足料!
虽然话系2人份 但如果细食4个人share加几个小食就岩岩好😋
一份有虾 蚬 青口 鱿鱼圈各4只
一上台就闻到好香既海鲜味 好有食欲🤤
个饭更加系另人非常难忘 一食就有好香既海鲜鲜味
中意重口既朋友仲可以吱柠檬加啲柠檬汁
非常之惹味 系必点既一样野😍
评分: 8.5/10
烤慢煮西班牙黑毛猪鞍架

🎈Grilled Slow-Cooked Pork Chop 烤慢煮西班牙黑毛猪鞍架 (set lunch $168)
本来就应该跟香蒜意粉 但我地就转左要薯粒😋
果然薯粒加左啲调味粉几好食 咸咸地少少辣
醋烧汁亦几香口 食落酸酸甜甜味道不错
猪鞍架既肉质都唔鞋 有猪味🤣
蜜糖烤慢煮黄油春鸡

🎈Piri Piri Honey Spring Chicken 蜜糖烤慢煮黄油春鸡 (main course half $98/ one $188)
我地叫whole chicken既厨师有将佢分开两边 好方便切👍
虽然睇落好多红油 但放心呢个春鸡系唔辣既💁🏻‍♀️食落系酸酸甜甜既味道
肉质唔算太鞋 整体质素都几好
烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱

🎈Grilled Octopus Leg 烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱 (main course $208)
老实讲呢个性价比偏低 二百几蚊只有两大条八爪鱼腿🥲呢一个位我会稍微扣少少分
作为主菜系一啲都唔够饱 不过就真系好惊喜好好食
八爪鱼煎得非常香口 就算冇伴碟既酱都非常惹味
肉质系另我最惊喜既地方 一啲都唔鞋非常难得😍
评分: 7.5/10
🎈总括而言
呢种酒吧仔非常适合大家叫几个小菜同酒chill下
餐厅主要系用霓虹灯去营造bar仔feel 就连餐具都非常有特色

环境好之余食物都非常高质 可以话盲点都唔会点中伏😋

烤慢煮西班牙黑毛猪鞍架
蜜糖烤慢煮黄油春鸡
烤煎原只八爪鱼腿配西班牙青酱
  • 烤煎慢煮西班牙黑毛猪鞍架配些厘醋烧汁伴炸薯粒
  • 西班牙海鲜锅饭 (二人份)