2020-07-15
今日同朋友咁啱经过湾仔,行紧去金钟嘅途中,突然有啲肚饿,所以就去咗食饭。见到身旁呢间食小笼包既餐厅,就入左去食。我地叫左一个兰度炒饭、一个小笼包、一个红烧狮子头、仲有一个鸡丝粉皮。先讲小笼包,小笼包包皮十分薄,夹起佢既时候都要份外小心。一咬落去肉汁就随住破口爆出黎,非常好食。整体黎讲,呢个小笼包十分高质。兰度炒饭亦都很好食。炒饭炒出黎火喉好够,镬气足,每粒饭粒粒分明,够干身,唔会黐埋一旧旧咁。味道方面,炒饭炒得好入味,有蛋香,非常好吃。鸡丝粉皮亦都好好食,粉皮够弹牙,再配上浓味嘅麻酱,同埋鸡丝,作为前菜十分醒胃。最后红烧狮子头亦都不错。狮子头香味十足,猪肉肥瘦均匀,肥而不腻,配饭食一流。整体来说,今餐都十分高质,尤其系小笼包,我同我朋友都好钟意食!