2019-03-27
今日妟就食得太饱,所以夜晚就谂住食啲轻盈啲既日本菜啦,就同朋友黎到铜锣湾呢间日本餐厅。餐厅唔系好大,得几张枱,不过服务员既态度好好,非常友善。前菜我地嗌左秋葵酢,醋加埋啲木鱼,咸咸酸酸地好开胃,秋葵切到一粒粒,唔会滑潺潺。前菜仲叫左个煎鱼头,煎得好香好脆,啲肉一啲都唔干。个鱼头好大个,唔会净系得啲骨同皮,有好多肉。然后主菜叫左六件握寿司同热既天妇罗荞麦面。六件握寿司系厨师发板,有海胆和鱼子,仲有带子同拖罗。啲材料好足,好大份,好新鲜,一啲都唔腥。天妇罗有两件虾,一件冬菇(好大粒)加一片紫菜。一啲都唔粉,好松脆。最后,加多一份盐烧鸡翼,厨师将鸡翼果两条骨分开左,好贴心,食落好方便。调味岩岩好,唔会太咸,又唔会有雪藏味,加两滴柠檬,好食!系铜锣湾呢个地段,有好多日本餐厅,不过呢一间,真系值得推介。