2023-07-10
今晚朋友请我食最喜欢的日本菜🌟鸟居居酒屋 🌟 这间店食物很有特色,网上口卑甚佳,气氛非常唔错,让人一进门就感受到浓厚的和风气氛,环境有少许氛暗,又可以同朋友风花说月干干杯🍶。 师傅即叫即制食材新鲜,酒类选择亦非常多, 招牌套餐,刺身,串烧,炸物等等。。。都应有尽有,价钱属中上,另外店员亦很友善,为你提供意见👍 以下几款非推介不可💖 五品刺身拼盆刺身份量虽然不算很多,但也有五款选择,单看色泽已知非常新鲜。海胆鲜甜味美😋,三文鱼,赤虾,油甘鱼,带子等都非常厚身鲜甜,吃落口感很满足,性价比超高,必食推介💜💜💜 网烧活南非鲍鱼呢度嘅鲍鱼虽然唔算好大件,但系烧完有炭香味之余,仲保留到鲍鱼嘅鲜味,仲几弹牙又唔韧Yummy😝 自家制月见免治鸡肉棒🐣煮得非常美味,裹面加了鸡软骨碎增加肉棒口感,鸡肉咬落非常Juicy,配上精华的日本蛋汁和酱汁,简直超水准🐥🐥🐥 厚切牛舌🐮每件都好厚身,食落系爽口弹牙得来亦好淋身,而且有满满既油脂感😂性价比一流!必叫😍😍 明太子玉子🍳咬起来软绵绵,吃得到浓郁的蛋香,伴随著咸香的明太子酱,更带出风味的层次感,绝不浮夸! 烧油甘鱼鲛🐟通常都系食开三文鱼鲛,但呢度竟然有烧油甘鱼
以下几款非推介不可💖
五品刺身拼盆
网烧活南非鲍鱼
自家制月见免治鸡肉棒🐣
厚切牛舌🐮
明太子玉子🍳
烧油甘鱼鲛🐟
通常都系食开三文鱼鲛,但呢度竟然有烧油甘鱼鲛,嫩滑既油甘鱼肉,加上烧至外皮微焦的鱼皮和鱼骨,非常惹味可口,油甘鱼且油脂及胶质重,配上柠檬汁,份量亦多!
味噌烧半壳蚝
一口咬落去啲海水鲜味即刻涌出来,加埋啲热热哋既芝士,为烧蚝多添一分鲜味!🌊
手造豆腐
香脆的豆腐, 外面配以浓厚的酱油, 外脆内嫩的感觉实在滋味!🤍
鸡翼一夜干
食落口感香脆之余又好入味,鸡汁滚烫,鸡的香气很突出!🧡
朱古力麻糬窝夫🍫
内层系朱古力麻糬雪糕, 窝夫皮外面带有微微的脆, 入口滑溜朱古力味特别浓厚, 甜品必试!