2019-07-26
早前传媒报导西湾河太安楼美食多,好适合去同朋友仔「扫街」,上星期我就约左人去揾食探险😬搭地铁去西湾河B出口对面就系太安楼,入面就好似一个小型商场咁,有好多唔同餐厅、店舖,人流都好多添。行过见到有茶餐厅、珍珠奶茶、车仔面店等等,真系花多眼乱😅最后我地去左超市隔离间日式小店[樱]见到门面有好多手卷既相,定价$15-50不等,玻璃柜仲有不少刺身、丼饭添。店员比左张order纸我地,我拣左带子拼海胆手卷$48,差不多要$50的手卷,起初都惊唔值。但师傅好快手就做好比我地喇,见到海胆舖满大半个饭面,而且颜色好有光泽,估唔到系用上新鲜货😻食落鲜甜不腥,又无苦味👍🏻👍🏻另外带子都新鲜无冰,至少都食到三片厚厚既鲜带子,寿司饭软硬适中,本身无加任何调味,由我地自己随意加点wasabi、豉油。而友人就点了一件海胆拼三文鱼籽手卷$48,海胆一样咁新鲜,仲有大大粒既三文鱼籽,份量好足够。最惊喜既系我地食到一半,发现手卷里面都有馅料,原来师傅除左放材料系面之外,饭身之间都有少少海胆咖!😋😋我地都一致认为依间既手卷物超所值,如果可以加埋堂食位置就好,等多点人可以慢慢品尝嘛
最后我地去左超市隔离间日式小店[樱]