2019-09-18
之前睇左啲报导关于li间位处女人街嘅手作意粉小店, 终于有机会黎食! 门口写住开12:00, 但迟左几分钟先入得, 相信系因为准备食材实在要劲多功夫同时间🤪, 细细间餐厅枱櫈好IKEA feel, 贴心地备有篮仔喺櫈底摆袋👍🏻.>是日汤*苹果甘笋汤* (+HKD12)新鲜, 甘笋味浓, 够热辣辣👍🏻.>忌廉汁自家制腌肉及日本生鸡蛋🥚配手制阔面 (HKD62)我地由出菜个counter见到厨房里面整紧意粉🤩, 等左around 15分钟, 全场order只有一位姨姨负责所以放低个碟喺枱轻轻一句”趁热捞匀生鸡蛋🥚”又走左去忙了🙌🏻. 但相机食先嘅我梗系话唔听系要影返张相先食✌🏻. 阔面劲好食! Al dente到一个点! 个忌廉汁捞生鸡蛋真系好正, 惊觉唔系主角嘅肉味道如此丰富, 食哂阔面剩低嘅忌廉汁我一滴都无放过🤤食哂.>忌廉汁日本鱿鱼🦑及菠菜叶配手制意大利粉 (HKD103)老公个鱿鱼🦑劲爽弹, 食得出食材新鲜, 手制意粉劲挂汁, 2个意粉都好好味😋, 份量感觉唔会劲大碟, 但食完系饱嘅. >热港式奶茶 (+HKD5), 自家制冻水果冰茶嗜甜嘅老公好钟意
是日汤*苹果甘笋汤* (+HKD12)
新鲜, 甘笋味浓, 够热辣辣👍🏻.
忌廉汁自家制腌肉及日本生鸡蛋🥚配手制阔面 (HKD62)
忌廉汁日本鱿鱼🦑及菠菜叶配手制意大利粉 (HKD103)
热港式奶茶 (+HKD5), 自家制冻水果冰茶
嗜甜嘅老公好钟意杯水果冰茶, 我饮左啖, 甜度同茶比例又真系好OK bor.
知道餐厅其中一位老板系电视📺Artist, 但完全感觉唔到佢系赚紧佢嘅名气, 相反喺细节位同食物嘅质素非常认真同高质👍🏻, 系一间值得再再再encore嘅小店.