2018-02-19 2021 浏览
位于黄大仙大成街市隔离嘅佳庆大酒家,的确位置有啲偏僻,几难揾。佢似乎系做街坊生意,街坊十居其九都系老友记,所以见到成区大部分岀现嘅都系长者。今日我同几个年轻嘅朋友去食生日饭,我知道闲日嘅下午茶特别抵食,所以我地就以下午茶庆生。一入去我地就将蛋糕交俾经理,以便拎去酒楼雪柜雪。下午茶嘅招牌菜我地都有叫,包括有南瓜饼、炸云吞等等。Menu左边𠮶栏每叫2件都只系HKD 20.8真系好扺食!芋头糕好重芋头味,好粉嘅质感,但系又好好食。南瓜饼表面煎到有少少碎,入面就软软的、而且有浓浓嘅南瓜味虾米肠芝麻虽然落得唔均匀,但仍有好重芝麻味。不过略厌干左少少炸云吞有超碎外皮,再加上入面鲜嫩多汁嘅鲜虾,实在系一绝!茄子有成个拳头咁大,真系每口都系肉,好有满足感鲜竹卷好多汁,料又多,真系大件夹抵食烧卖皇简直系一流,肉嘅鲜味齿颊流香。肉片河有火锅味,而且炒得好均匀。就装潢而言,富丽堂皇而不失霸气。就服务态度而言,真系不值一提。不过,呢间酒楼咁抵食,又真系无咩所谓嘅

真系好扺食!
香煎芋头糕

芋头糕好重芋头味,好粉嘅质感,但系又好好食。
南瓜煎软饼

南瓜饼表面煎到有少少碎,入面就软软的、而且有浓浓嘅南瓜味

香煎虾米肠

鲜虾炸云吞

炸云吞有超碎外皮,再加上入面鲜嫩多汁嘅鲜虾,实在系一绝!

香煎酿茄子

茄子有成个拳头咁大,真系每口都系肉,好有满足感

蚝皇鲜竹卷

鲜竹卷好多汁,料又多,真系大件夹抵食
蟹籽烧卖皇

烧卖皇简直系一流,肉嘅鲜味齿颊流香。
干炒肉片河

肉片河有火锅味,而且炒得好均匀。

就装潢而言,富丽堂皇而不失霸气。

2018-02-15
香煎芋头糕