2022-01-16
讲起手工意粉,应该唔少人都会识得Pici。好耐之前已经听过啲frd赞依间餐厅lunch set好抵食,专登趁放假嚟左西环依边嘅分店试下。Lunch set餐牌会定期转款式,$158会包左个前菜、意粉同埋甜品,部份选项会再要另外加钱。之前晚市嚟食一个意粉都已经过百,所以觉得中午依个set特别抵食。入座无耐已经会有袋面包摆低比我地,虽然面包唔热,但搭配埋佢啲黑醋同橄榄油又几好食,一路食一路谂如果可以再比多啲包我地就好。今次前菜试左以下三款:※ Andrea's Cold Cuts依款系Parma Ham,分量比我想像中多,再搭配埋芝士无得输,不过食食下会觉得有少少咸,好彩今次系同人Share食。※Tuna Tartare觉得依个吞拿鱼他他卖相几精致,食落其实有啲似食紧日本鱼生。味道唔腥,仲有牛油果同洋葱做搭配。※Rocket and Pear Salad谂住叫碗沙律好似健康啲,但火箭菜始终唔系太啱我,食落有啲苦涩。不过估唔到佢前菜分量都颇多,如果三款里面拣嘅话个人最中意吞拿鱼他他。主菜方面试左两款:※Strozzapreti Four Cheese依个手卷螺旋粉我都系第一次食,平时好似无咩
今次前菜试左以下三款:
※ Andrea's Cold Cuts
※Tuna Tartare
※Rocket and Pear Salad
主菜方面试左两款:
※Strozzapreti Four Cheese
依个手卷螺旋粉我都系第一次食,平时好似无咩餐厅有依款意粉食,谂住试下。一嚟见到成兜满满嘅芝士已经觉得极度邪恶,食落不得了,芝士味道非常浓郁,而且佢意粉嘅口感非常正,好烟韧,嚼劲十足。好中意食依种texture嘅意粉,如果系芝士爱好者,一定要试下依个意粉。
※Pappardelle Pork Ragu
依个食落觉得就系番茄酱宽条面,虽然餐牌上面写辣猪肉酱,但其实完全唔辣。意粉上面洒左芝士倍添滋味。而且宽面好挂汁,每条都食到浓郁嘅番茄酱,够哂开胃,意粉味道唔错不过口感方面如果可以再弹牙少少会更好。
最后甜品方面叫左Tiramisu,成日听啲人赞依个甜品出色,今次终于有机会试。
一食入口已经感觉到非常creamy,觉得佢系偏向custard,好香滑。中间𠮶层蛋糕湿润而咖啡味都浓,成个Tiramisu层次感十足。食落虽然有啲甜,但无阻佢好好味嘅事实。食完完全体会到点解身边啲朋友都极力推荐依个Tiramisu,真系非常出色,难怪会系Pici嘅必食之一。用依个甜品作结尾简直系非常满足,好幸福~
整体嚟讲,觉得依个lunch set真系超抵食(不过只限平日供应),cp值高!
好中意佢嘅手工意粉充满口感同埋Tiramisu细致幼滑劲好食。同埋觉得依度啲staff服务都几好,会主动同我地介绍下餐牌,又问下我地啲野食好唔好味。不过因为啲staff都系外籍人士,所以嚟依度都要做好心理准备讲英文。