2天前
今日星期日系拍拖日,话明拍拖当然要食好啲啦。拣咗呢间寿喜烧小店,真系惊喜重重。我哋叫咗个一人餐,佢会有一个野菜拼盘同埋一只鸡蛋。鸡蛋系用嚟点和牛嘅,如果野菜盘就系食完晒啲牛肉之后攞嚟打边炉用嘅。我哋拣咗个和牛封门柳餐,封门柳呢个部位牛尾会浓啲,而且比较有口感,食落都瘦啲,因为佢系和牛嘅关系,比起普通出边食到嘅封门柳会再腍身少少,我自己就比较钟意呢一种。另外见到另外一款个名好似好劲,系澳洲唯一纯血统和牛,即刻要叫嚟试一试啦。见到佢啲纹路都好靓,最重要嘅系佢做到入口即溶嘅口感,但系又唔会觉得好肥腻,真真正正嘅比例恰当。食完晒啲肉好满足,当然要食埋个野菜拼盘,令自己个心理平衡啲,感觉上冇咁肥腻。佢呢度啲款式都唔少,我几钟意佢呢度个寿喜烧汁,因为佢个甜度啱啱好,唔会好似其他地方咁样死甜,因为如果太过甜嘅话煮完啲菜出嚟都好奇怪。而佢个汤汁亦都比个超弹牙冬粉朔晒,入晒未之余,行到甜度都啱啱好。除咗寿喜烧出色之外,我想讲佢呢度嘅炸物都好正,因为我咁啱坐嘅位置可以望到厨房。我见到佢所有嘅嘢都系即叫即整。呢个吉列猪扒超大份,而且好松软。个炸粉亦都唔会太厚,所有嘢都啱啱好。另外我哋叫咗个炸池鱼片,估唔到系
个炸粉亦都唔会太厚,所有嘢都啱啱好。
另外我哋叫咗个炸池鱼片,估唔到系有四嚿咁大嚿嘅。
啖啖肉真系好正,再配埋佢个芥末蛋黄酱,真系超好味。第一次会食晒人哋嘅酱,因为真系好夹。
我哋仲叫咗两款日本直送嘅果汁,分别系苹果汁同埋提子汁,两款都唔会太甜,饮得出系真系新鲜果汁嘅味道。
两个人食咗咁多好嘢都只系$700有找,寿喜烧嚟讲,真系超级无敌劲抵食,最重要嘅系全日都唔收加一㗎。