2023-06-17 576 浏览
今次揾食又黎到尖沙咀,系二访呢间主打手工意粉嘅西餐厅- Attic Handmade Pasta😄餐厅装修几靓,好有fine dining 感觉,侍应服务都非常唔错,食物上枱都会好用心介绍,仲好有礼貌👍🏻叫得做Handmade Pasta,咁无理由唔试下佢地嘅手工意粉啦,今次就叫咗两个3 Course Dinner Set Menu,会有头盘,餐汤同主菜,价钱都几相宜😎首先黎嘅系每位客人都有嘅手工面包,法包食落都几松软,加埋忌廉薯仔烟肉餐汤,薯仔好滑忌廉够哂香,配埋爆香咗仲有少少脆嘅烟肉,两样一齐食都非常唔错😆头盘有好多选择,拣咗法式牛肉他他同法国白露荀😎➡️法式牛肉他他 牛肉好新鲜,加埋盐渍蛋黄,鹌鹑蛋口感非常嫩滑,面头仲有鱼子酱加多一阵咸香➡️法国白露荀 其实真系第一次试,咬落好脆好爽口,就咁食味道其实比较清淡,但加埋个海胆酱就非常鲜味👍🏻👍🏻主菜嘅意粉终于黎啦,我地叫咗一个卡邦尼手打意粉同海胆酱手打意粉➡️卡邦尼手打意粉 首先手工意粉软硬适中,非常有咬口,但又唔会太硬,好容易吸收酱汁,真系几出色😋酱汁同一般香港口味嘅忌廉白汁唔同,佢系传统意大利风味用左蛋黄煮成嘅酱汁,加上炒到好香脆嘅烟

头盘有好多选择,拣咗法式牛肉他他同法国白露荀😎
法式牛肉他他

➡️法式牛肉他他 [7.5/10分]
法国白露荀

➡️法国白露荀 [7/10分]

卡邦尼手打意粉

➡️卡邦尼手打意粉 [7.5/10分]
首先手工意粉软硬适中,非常有咬口,但又唔会太硬,好容易吸收酱汁,真系几出色😋酱汁同一般香港口味嘅忌廉白汁唔同,佢系传统意大利风味用左蛋黄煮成嘅酱汁,加上炒到好香脆嘅烟肉同大量嘅芝士,味道唔错,不过喜好清淡嘅朋友可能就未必太钟意啦
海胆酱手打意粉

➡️海胆酱手打意粉 [7.8/10分]
海胆酱非常突出,食落好浓郁嘅海胆味,仲要挂满全部手打意粉,味道真系唔错,佢仲有配上海葡萄同乌鱼子,更添海水嘅咸香😍😍

因为叫咗3 Course Dinner Set Menu,甜品会有半价优惠,咁我地就更系试埋甜品啦😆
伯爵茶意式奶冻

➡️伯爵茶意式奶冻($78/ 跟餐半价$39) [8.5/10分]
食落唔算太甜,伯爵茶味好突出够哂香滑加埋蜂蜜同生果味道几好
意式提拉米苏

➡️意式提拉米苏 ($78/ 跟餐半价$39) [7.5/10分]
食落有白酒香味,蛋糕松软,水准中上但意式奶冻会比较有惊喜

3 Course Dinner Set Menu
🔸卡邦尼手打意粉 ($388)
🔹海胆酱手打意粉,海葡萄,乌鱼子($488)

📍 Attic Handmade Pasta - 地址:尖沙咀金马伦道33号The Cameron1楼101号舖
2023-05-31
法式牛肉他他
法国白露荀
卡邦尼手打意粉
海胆酱手打意粉
伯爵茶意式奶冻
意式提拉米苏
  • 海胆酱手打意粉,海葡萄,乌鱼子
  • 伯爵茶奶冻
  • 是日餐汤