星期日6点半到访位于尖沙咀嘅日法料Ankoma食晚餐。虽然新开冇耐,但booking已经非常full,好开心终于食到佢🥰餐厅环境以黑灰为主,几有格调。坐位系开放式bar枱,只容纳到8-9个人,成餐饭我地仲可以目睹厨师料理嘅过程👨🏻‍🍳原以为日法fusion菜好贵,但其实价钱相对唔少同类餐厅亲民,而且食物好高质!佢Dinner menu 10-courses $1380/位,我地同时加咗$340去升级个好多人推荐嘅main🐤.▫️𝑻𝒖𝒏𝒂晚餐由一条吞拿鱼他他脆卷作为开始,脆卷面头有柚子胡椒,入面有吞拿鱼他他加紫菜碎,食落几清新平衡埋吞鱼嘅油脂感🌱.▫️𝑼𝒏𝒊用咗味道鲜甜嘅北海道海胆再配上法式吐司,海胆嘅软绵加上吐司嘅香脆,口感一绝♪.▫️𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓用咗有「独眼龙」之称嘅日本生蚝,大只而且肉质饱满!生蚝面头嘅绿色酱汁系餐厅用左日本万能葱油熬制而成,加少少柠檬汁,更突显到生蚝嘅鲜甜味🦪 .▫️𝑺𝒉𝒊 𝒎𝒂 𝒅𝒆𝒊呢道系缟虾菜式,餐厅除左以昆布渍方法外,仲用上3款酒:黄酒、白酒同清酒去烹调,令虾肉更鲜甜;虾头则用左天妇罗做法,炸得香脆😋两者配合柚子醋、海葡萄同水云,味道十分突出.▫️𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂一道冻食

▫️𝑻𝒖𝒏𝒂

▫️𝑺𝒉𝒊 𝒎𝒂 𝒅𝒆𝒊
Shi  ma  dei

▫️𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
Pasta

一道冻食嘅天使面,餐厅以冰镇方式烹调,同时保留到天使面弹牙口感,再用上白松露油,日本高汤同紫苏花带出整个pasta味道😻面上面仲有份量满满嘅鱼子酱,味道唔会太咸,入口甘香几好食!
▫️ 𝑪𝒉𝒂𝒘𝒂𝒎𝒖𝒔𝒉𝒊
Chawamushi

松叶蟹菜碗蒸再配上山茶菇熬制嘅鸡汤,蟹肉鲜甜,蒸蛋滑溜,而鸡汤饮落好香菇味❤️
▫️𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓

餐厅今次改左食材,用咗龙虾🦞将龙虾煮到7成熟,完美地保留到龙虾嘅弹牙口感;除此之外亦用左海盐同柚子皮作调味,令到龙虾肉鲜味更出🥰另外仲有个龙虾汁,味道浓味!呢个真系好好食,重要唔洗自己剥虾谷
▫️𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 +$340半只

整个晚餐最期待嘅一道菜,由坐低开始已经见到chef整紧,其间仲闻到好香嘅焗鸡味!餐厅用咗本地黄花鸡,焗之前会风干一日,务求令到外皮更脆身,平时唔食鸡皮嘅我都食晒🥰
焗鸡香气扑鼻,外皮呈现黄金色,厨师好细心会起咗骨先上菜!焗鸡食落油脂味极香,连鸡胸肉都十分嫩滑惹味😻
Chicken

呢只鸡配埋饭食,餐厅用上日本七星米,以干葱、白酒、鸡汤同鸡油熬制,面头渗上日本万能葱花同三文鱼籽,食落口感有少少似risotto,但同时亦食到少少饭焦,配合埋餐厅特制嘅黄酒汁,真系好好味,齿颊留香(∩´∀`∩)黎得真系冇理由唔加钱升级呢个main,唔加保证会后悔🤭
▫️𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒑𝒊𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒊𝒄𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎

甜而不腻嘅甜品,苹果果肉丰富,食落几甘甜,面头仲有啲金箔;饼底用上左曲奇底,两者味道好夹♡雪糕就系云呢拿雪糕,食落绵滑🍨
▫️𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕𝒔
最后以北海道雷电密瓜作为整个dinner嘅结尾,味道香甜⁽ ´꒳`⁾
🔺𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟏𝟑𝟖𝟎
好享受成个用餐体验,厨师好细心讲解每一道菜嘅做法同食材产地,每一道菜都感受到厨师好用心咁烹调,每一道菜都好好食、精致得黎好满足🫶🏻顺带一提,大家记得预早少少booking,我自己好彩早个半月book到,但有朋友提早3个月先book到6点嘅时段,食完都发现真系好好食,难怪新开都咁full🙈
Tuna
Uni