2017-06-12
讲起食越南野,识食嘅当然去细舖啦,前几日同几个朋友嚟到湾仔,食左个高质嘅越南简餐。店子不大,只有四款主菜及四款小食共8款,专注地做好每一个菜式!价钱仲要好抵,当茶记都四五十蚊落楼时。。。。。会安生牛肉汤河 ($60)加左牛筒骨煲足一日一夜的汤底好鲜甜唔油腻,美国生牛肉薄切,放落汤底好快熟,但食落依然好嫩滑,金边粉质感烟韧有弹性,汤头饮完都唔会口喝!香茅猪扒法包 ($60)因为Kawai 喜欢淀粉质,所以对包包的期望比较高,越南法包系即叫即包,法包脆身,薄身的香茅猪扒炸到脆卜卜,隔油做得好所以唔会油淋淋,而且入面嘅配料够多,塞到个包满一满,唔会话就住就住,令人食得好满足!会安鸡汤河 ($60)汤底同牛肉河绝对不同,呢个系清汤底泛著淡淡的鸡油香,鸡件用三黄鸡,鸡味浓又唔会肥淋淋,而河粉依然是烟韧有弹性,呢个价钱性价比唔低。鲜虾猪肉米纸卷 ($40/4pcs)米纸卷入面包左大量的蔬菜及猪肉,大大只鲜虾好弹牙,配合泰式甜酸汁好开胃!店子不大,人流都不少,气氛cozy感觉如在会安小食店食饭,好适合简单食餐饭!最紧要抵食又好食嘛!
会安生牛肉汤河 ($60)
会安生牛肉汤河
香茅猪扒法包 ($60)
香茅猪扒法包
会安鸡汤河 ($60)
会安鸡汤河
鲜虾猪肉米纸卷 ($40/4pcs)
鲜虾猪肉米纸卷