2020-11-10
星期日去咗九龙湾行街,顺便喺𠮶头食晚餐。淘大有间颇高人气嘅釜饭店,叫咗「釜之魂釜饭专门店」。我哋八点钟去到,要等嗌飞,好彩都唔驶等好耐😉。餐厅有上下两层,座位好多,但有少少迫;不过用隔板将座位分隔得好全面,食客食得安心👍。另外,装修好明显展示出佢系一间支持香港人嘅店💛。餐厅订价好平,主食大部份都系一百蚊楼下,而小食更只系卖十几至卅几蚊不等‼️,绝对系性价比高。不过当价钱咁抵食嘅时候,我有一刻担心食物质素会唔会因此退而求其次。点知食物味道令我哋喜出望外,全部都几好食😋,而且份量仲要超多!古味塩曲牛舌盛釜($98),嚟得呢度一定要试釜饭,作为餐厅名物果然无令人失望。釜饭可以拣唔同𩠌料,例如鳗鱼、猪腩肉同牛肉等,我就要咗牛舌。🐮👅牛舌有六大片,厚薄适中有咬口,牛味浓郁。牛舌本身已经咸咸哋,好入味。釜饭用一个独特嘅容器装住,我睇餐牌介绍依个锅可以将食材嘅精华带到去饭度。🍚釜饭用上大大粒嘅珍珠米,唔止得白饭嘅米香,仲有食物嘅味道同香气,但唔会过浓、喧宾夺主。饭入面仲有唔少蔬菜同蛋丝,正啊😋。蕃茄牛肉汤稻庭汤乌冬($68),本身谂佢会唔会好颓,点知出品又系令人有惊喜。先讲汤底,🍅蕃茄汤好惹味🤤,食得
🍜乌冬采用扁身嘅面条,口感滑得嚟有嚼劲,亦几挂汤。肥牛量系多嘅,但就有少少韧。另外,乌冬同样有好多蔬菜,更加有海带。题外话,乌冬锅只匙羹好大只🤣。
升级套餐(+$18),十八蚊有前菜、面豉汤同饮品,都抵加嘅!前菜系辣芽菜,卖飞佛😍。
冻苹果蜜(+$3),冻饮要加钱,但起码系大大杯。🍎餐厅落咗大量苹果蓉去冲,够味。
总括嚟讲,食完之后我哋都明白点解小店咁高人气👏,食物质素同定价令人满意,釜饭以外嘅食物同样好食。餐厅如果开分店就好喇,始终未必成日去淘大嘛。最后奉上餐厅完整餐牌以供参考🙏🏻。