2020-05-12
📍 旭~铜锣湾📍之前成日听家姐介绍呢间omakase好食,今次终于嚟试吓🤩果然冇令我失望,超级好味,令人回味无穷!🤤餐厅位于希云街嘅街尾处,有啲隐蔽,门面虽不太起眼,但入边却华丽阔落🤩有咗入咗高级餐厅嘅感觉😂除咗有寿司食之外,仲有铁板烧区域,睇落都几吸引😋 午市Omakase套餐价钱由三百几至五百几不等,个人认为好抵食,仲要不设加一😛大家可能觉得Omakase会食唔饱,但系呢个午市套餐包埋沙津、茶碗蒸、汤、乌冬同十件师傅发板嘅寿司,真系几饱下👍🏻 𠮶日整寿司嘅师傅都好好人,唔介意同你闲聊😆侍应又好有礼貌,实在加分!Aka Sushi 赤握リ $470✨沙津就连我唔系太钟意食沙律嘅人嚟讲都觉得好好味,好清新开胃😋✨茶碗蒸好滑有蛋香,加埋冬菇更加鲜味十足😍✨味噌汤味道刚刚好,唔会过咸🤩✨十件寿司左口鱼-鱼肉结实,鱼油浓郁甘香😋加上葱花,味道更上一层楼!鳕鱼-师传轻轻炙过,油香逼哂出嚟😋肉质细腻,油香留在口腔久久不化,令人惊艳!平政鱼-师傅在鱼肉上细切几刀,口感更加丰腴可口,味道不会过腻😚北海道帆立贝-一啲都唔腥,好鲜甜!鲭鱼-味道清香,加上紫苏叶同姜,用紫菜包住,冇谂过味道会咁夹
Aka Sushi 赤握リ $470
✨沙津
就连我唔系太钟意食沙律嘅人嚟讲都觉得好好味,好清新开胃😋
✨茶碗蒸
好滑有蛋香,加埋冬菇更加鲜味十足😍
✨味噌汤
味道刚刚好,唔会过咸🤩
✨十件寿司
左口鱼-鱼肉结实,鱼油浓郁甘香😋加上葱花,味道更上一层楼!
北海道帆立贝-一啲都唔腥,好鲜甜!
鲭鱼-味道清香,加上紫苏叶同姜,用紫菜包住,冇谂过味道会咁夹,超级好味🥰
深鱼池鱼- 肉质清甜又爽口,加有本鱼花,令到鱼肉更加鲜甜😗
𫚕鱼-肉质肥美,味道浓郁!口感鲜滑细腻,简直系融化在舌尖上😋
吞拿鱼-背脊部份,识落好鲜甜🤤
左鱼片-肉质结实,新鲜爽口👍🏻
三拖罗-包括有超、大同中拖罗三层,油香四溢,甘香浓郁🤤有入口即融嘅感觉😳
海胆-因为朋友生日,所以师傅俾咗好多海胆🥳多到就嚟泻🤣一啲都唔腥,鲜甜可口!
✨ 玉子蛋
口感绵实,蛋香十足,为呢十件寿司作一个总结实在系perfect池🙌🏻
✨稻庭乌冬
有热或者冻嘅乌冬选择,同朋友每人拣咗一款,食完之后觉得热乌冬比涷乌冬好食😂冻嘅乌冬相较上冇乜味😅
✨甜品
好似每日嘅甜品都系唔一样嘅,今次系有得拣云呢拿同梨味嘅雪糕🍨我谂甜品真系成餐日本料理入边嘅败笔🙃因为雪糕真系几难食,食咗一两啖就已经冇食到😔
💡总括而言,呢间日本餐厅系我会不断回头去食嘅餐厅,omakase嚟讲算系几抵食😍仲要唔加一,性价比好高😋
#hkhungryfoodie铜锣湾#hkhungryfoodie日式
#hkhungryfoodie寿司