2022-01-19 330 浏览
有日系铜锣湾行街行到攰,见到呢间写自己系京都抹茶老字号,标榜自己系抹茶甜品及焙茶始创者咁架势就入去试下,都几有惊喜🤩大家都知我系劲钟意食刨冰🍧所以今次就特登嗌佢呢个特浓抹茶雪山,真心有惊艳到🥳佢个冰抹茶味本身都算出,但侧边上嘅抹茶酱系超‼️级‼️浓‼️倒上去个冰到抹茶味超足,冰粒好幼口感顺滑,加埋底有啲超绵同甜嘅红豆同抹茶奶冻真心超满足🥰同埋顶个个抹茶雪糕茶味都好浓,而且几够冻,食完成个冰都冇乜点融🤪但建议一路食一路落抹茶酱,因为佢冰入面嘅酱唔算好多🤭另外白玉稍为实咗少少,但我印象中系日本食过嘅白玉都系呢种口感,可能呢间系比较贴近日本传统甜品屋嘅口味~😛另外仲嗌咗一杯黑糖珍珠焙茶奶🧋焙茶味好香,奶味反而唔算浓,珍珠用黑糖煮过几q弹,加埋面头嘅cream好邪恶🤎但呢个系期间限定,只会星期六日先供应,平日食就食唔到喇🤥同埋呢间装潢好日式,坐得好阔落,真系有种系日本食传统甜品嘅错觉🎌好开心可以发掘到间好味嘅刨冰咁以后唔洗成日去排sharishari😂下次会去试下佢哋啲熟食同芭菲好似都几唔错😆

• 特浓抹茶雪山