系中环大斜路上有一间日式拉面店叫金鹤拉面, 店内装潢都十足日本有BAR枱, 连墙壁画都富有日式感觉, 惟疫情未能够坐低叹下唔好以为外卖拉面卖相会好差, 其实呢间相当细心分汤, 以确保拉面唔会淋哂, 摆位卖相都仲KEEP到, 几好有个相当抵食既套餐, 等我介绍下, 7拣1主食 + 3拣1 小食 + 饮品我拣辛味拉面, 汤底睇落好辣, 好多辣油浮面, 但加热捞埋落拉面到又唔系好辣, 反而几好食, 呢个小辣好过瘾拉面既白鸡肉同一片叉烧十分嫰口, 好滑, 所以如果要加热黎食, 一定要将佢拎起, 如果唔系会OVERCOOK就会过熟, 用加热既汤浸一浸佢已经ok唐扬炸赤鸡(3件), 外表炸到金黄色, 未食已经闻到好香喷喷, 咬一啖肉汁标哂出黎, 好鲜嫰既鸡肉, 热辣辣大大旧, 想食完一旧再一旧