2019-07-27 211 浏览
琴晚突然好想食拉面,咁岩又响大埔,就谂起之前食过间好好味引抵食既拉面店。无错,就系一鸣喇今日去食果阵已经超肚饿,本身已经打算要叫多d野食。所以今次叫左一个拉面加一个炸物小食。一直以黎都系辣野既爱好者,所以就算系食唔同地方唔同铺头既拉面,都一定系叫辣味拉面。入黎坐低即刻有人招呼我,比左一大樽柠檬水同埋餐牌我。入面拉面可以有好多不同配搭,唔同硬度配料。除左叫左个辣拉面仲叫左个炸软壳蟹,食落真系冇后悔叫左佢。落完单就禁住手机慢慢等,望下周围发现间铺原来都几似之前去日本居酒屋feel,感觉几有特色。睇落周围都好干净同卫生,同其他拉面店唔同,试过有大型连锁拉面店成地肉都冇人清理。等左大约5—10分钟左右个拉面就到左,虽然辣度唔系好够(但食落唔系淡,而系用辣引到个汤底香味出黎),食落都有另一种风味。而且软硬度岩岩好,好易入口。再过多10分钟只软壳蟹终于都黎埋,只炸蟹味好鲜同埋好juicy,再配埋柠檬汁完全将个蟹香味带上另一个高峰。而且系即叫即炸,炸物真系要够热先好食。但如果可以早d黎就更加好。经过大埔可以去试下依间拉面铺。

经过大埔可以去试下依间拉面铺。

2019-07-10