2023-10-27
今日同朋友过咗嚟沙田食放题,听讲大喜屋依排有唔少榴梿主题嘅美食!作为榴梿迷嘅我梗系要过嚟试吓!除咗榴梿,大喜屋提供嘅食物选择都好丰富,有刺身、熟食、煮食等等,任君选择。极尚榴梿椰皇奶冻榴梿椰皇奶冻卖相好吸引!!面头嘅榴梿蓉好多,味道香浓,而且好Creamy。另外,奶冻好滑,充满奶香,仲食到有啲椰汁味。底下个椰壳仲有椰肉,可以食埋,非常好味!烧榴梿餐厅仲有提供烧猫山王榴梿,我觉得榴梿烧过后味道更香浓,质地上就同冇烧嘅时候差唔多。可以任食真系好抵食!吉列牛乳炸鲜奶炸鲜奶外脆内软,鲜奶甜甜地,好嫩滑。芝麻鸡翼芝麻鸡翼即叫即炸,外皮好脆,有芝麻带点香味,鸡肉好嫩滑多汁。牛油栗米牛油粟米份量好多,除咗好香牛油味,食落仲甜甜地,系一个好好味嘅小食。鹅肝鹅肝寿司十分推介,必食!每次送来嘅鹅肝寿司上嘅鹅肝都好大嚿,食落充满油香,入口即溶。另外寿司外布满芝麻,食物口感丰富,而且更加香。七味芝士烧大虾芝士大虾炙烧后好香,芝士大大片,好满足呀。加拿大雪蟹脚真系估唔到连蟹脚都有!蟹脚有鲜味,仲有啲海水味,咸咸地,仲配上咗醋,可以点埋一齐食。雪花牛肉锅牛肉锅上枱时热辣辣,要小心。牛肉份量多,另外仲有豆腐、粉丝、
极尚榴梿椰皇奶冻
烧榴梿
吉列牛乳炸鲜奶
炸鲜奶外脆内软,鲜奶甜甜地,好嫩滑。
芝麻鸡翼
牛油栗米
鹅肝
七味芝士烧大虾
芝士大虾炙烧后好香,芝士大大片,好满足呀。
加拿大雪蟹脚
雪花牛肉锅
牛肉锅上枱时热辣辣,要小心。牛肉份量多,另外仲有豆腐、粉丝、娃娃菜等材料,非常丰富。汤底系寿喜烧汤底,饮落比较甜,同所有配料都好夹。
皇牌炸乳鸽
我觉得呢度嘅炸乳鸽味道同酒楼嘅差唔多,做得几好,乳鸽热辣辣,非常Juicy,肉质都几滑。
盐烧鸡翼
鸡翼食得出啱啱烧起,因为个皮烧到好脆,入边鸡肉一啲都唔干,仲保持到好滑嘅质感。
牛油烧翠玉瓜
烧翠玉瓜都系大腿!翠玉瓜好Juicy,超过后有啲盐味,非常夹。
除咗以上种种自己落单嘅食物,餐厅外边仲有多款小食选择。例如有卤水鸡翼、老火汤、甜品、冻虾、冻青口、冻蟹等等,选择好多、好丰富。饮品方面,除咗啤酒汽水,呢度竟然有得任饮珍珠奶茶!甜品就有各款雪糕同雪条,今日见到有四款口味嘅Häagen-Dazs雪糕选择😋。