2022-07-13
✨高质新派星马菜 JOM✨.前几日同朋友去左湾仔大王东街嘅JOM食晚餐。去到嘅时间大概6点左右,唔洗等位就入得座。餐厅以白色同绿色为主,装修简约但带点时尚感,有啲似cafe❤️.佢主打新派嘅星马菜,可以拣嘅菜式都多,有选择困难嘅我地决定拣左个2人餐😋.🔻JOM sharing set for Two $398◽️Snack Platter有3个前菜,啰惹酱蔬果沙律有青瓜、菠萝、花生等,再加上餐厅特有酱汁,几开胃 ⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝虾枣就系用腐皮卷包住猪肉同虾肉,食落几香口。而最后个虾酱鸡翼炸得啱啱好,皮脆肉嫩,而且仲带点虾酱味🦐 .◽️巴东牛肉 Beef Rendang牛肉肉质有啲似牛腩,有口感而且淋🥰酱汁方面香都几辣下,啱晒无辣不欢嘅你,但食唔到辣嘅朋友要小心.◽️叁巴魔鬼鱼 Sambal Stingray魔鬼鱼鱼肉多,鱼肉嫩滑。魔鬼鱼貌似多骨但其实系粗嘅软骨黎,好易起;魔鬼面上查左叁巴酱同埋香料,所以令到魔鬼鱼更加香🫶🏻.◽️炒贵刁 Char Kway Teow份量大份,河粉炒得啱啱好,味道有啲似港式炒牛河。另外仲有虾仁、蛋花、札肉、葱同腊肠,够晒足料(✿´༥`✿).◽️叁巴炒通菜 Samb
🔻JOM sharing set for Two $398
◽️Snack Platter
有3个前菜,啰惹酱蔬果沙律有青瓜、菠萝、花生等,再加上餐厅特有酱汁,几开胃 ⸜( ˶'ᵕ'˶)⸝ 虾枣就系用腐皮卷包住猪肉同虾肉,食落几香口。而最后个虾酱鸡翼炸得啱啱好,皮脆肉嫩,而且仲带点虾酱味🦐
◽️巴东牛肉 Beef Rendang
◽️叁巴魔鬼鱼 Sambal Stingray
魔鬼鱼鱼肉多,鱼肉嫩滑。魔鬼鱼貌似多骨但其实系粗嘅软骨黎,好易起; 魔鬼面上查左叁巴酱同埋香料,所以令到魔鬼鱼更加香🫶🏻
◽️炒贵刁 Char Kway Teow
◽️叁巴炒通菜 Sambal Kangkong
用左叁巴酱炒通菜,味道微辣,通菜算爽口⸜ ෆ ⸝
◽️西米布甸
用左西米粒黎整嘅布甸,再加上香甜嘅椰汁奶,好好食,好钟意西米粒嘅口感🤍
如果钟意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b