2021-12-19
🍁打算去大棠睇枫叶🤗咁啱见到附近新开咗间酒楼,主打新派粤菜,仲有好多款独特造型嘅点心,真系超吸引呀🤩去欣赏🍁就顺便去试下先🤗🔺一入餐厅感觉好舒服,比一般嘅酒楼干净好多,装修用上咗好多水晶吊灯,灯光柔和感觉好优雅💜🔸鸟语花香雀笼点心 $168我完全系俾呢个雀笼吸引咗我嚟😜果然冇令我失望😍睇得又食得呀❗️必食👍🏻🥢烧卖,大大粒,食落新鲜弹牙👍🏻🥢虾饺,比平时嘅虾饺大粒,皮唔算好薄,但胜在虾肉鲜甜弹牙😋🥢奶黄马拉糕,印住个发住😛扮麻雀,有心思!食落奶黄味十足,唔会太甜😋🥢雀巢流沙煎堆仔一开始我唔知呢个系咩😂咬咗一口超有惊喜🥰外层系紫薯味煎堆再加d脆脆,入面系奶黄流心😍食落烟烟韧韧又有奶黄香,又唔会太甜,超好味,劲邪恶😋必食🥢蜂巢天鹅酥样子💯分😜食落外层好脆,入面系芋泥加肉碎,都几咸香下🔸红烧原只BB鸽 $38原只上㗎🤣真系第一次!有提供铰剪同埋手套😛自己剪好残忍呀😂即叫即炸,真系好好味!皮脆肉质嫩,正!🔸红油抄手 $28有6大粒,皮薄錎靓,唔会好淋有少少口感,个汁唔错,唔会好辣😋🔸鲍汁炆凤爪 $58凤爪大只,都几淋,味道唔错,仲有好多花生系个底,超淋超入味👍🏻如果𠮶汁收返干少少会更好🤗🔸脆皮金
🔸鸟语花香雀笼点心 $168
🥢烧卖,大大粒,食落新鲜弹牙👍🏻
🥢虾饺,比平时嘅虾饺大粒,皮唔算好薄,但胜在虾肉鲜甜弹牙😋
🥢雀巢流沙煎堆仔
🥢蜂巢天鹅酥
样子💯分😜食落外层好脆,入面系芋泥加肉碎,都几咸香下
🔸红烧原只BB鸽 $38
🔸红油抄手 $28
🔸鲍汁炆凤爪 $58
🔸脆皮金钻豆腐粒 $48
炸到粒粒金黄🤩外脆内滑,表面仲有些少嘅椒盐粉同芝麻,趁热食超香口,点少少淮盐更惹味👍🏻
🔸功夫汤 $68
呢个汤有d搞笑😂好似饮功夫茶咁😛呢个系石斛炖排骨汤,汤好浓,有少少药材味,感觉好够火候,几好
💁🏼♀️餐厅环境非常唔错,而食物整体真系好高质,食落去好新鲜👍🏻好多点心都好得意,打卡都一流呀😍职员服务都几好🤗可惜离我有d远🥲如果唔系就可以经常去饮茶了😍