2021-09-23
这天是星期六,去开尖沙咀睇医生,刚好睇完要揾地方食午饭,附近就系2dp,听咗个名好耐,今次终于有机会去试下。2dp场内环境几有文青feel,似间cafe的设计,有好大张banner写著素食救地球,非常认同,所以近年都食多咗素。睇返餐牌,价钱唔算便宜,但𩠌菜非常吸引,有意粉、薄饼、汉堡、生酮料理,我们二人点咗一份牛肝菌impossible肉碎阔条面,点咗一份蕃茄自家制水牛芝士薄饼,再叫多个野饮or甜品蜜瓜雪山。牛肝菌impossible肉碎阔条面份量唔算大,味道非常香浓,面条很烟韧。蕃茄自家制水牛芝士薄饼系薄片Pizza,食落非常香口,脆卜卜的,蕃茄芝士罗勒叶绝配。最后系蜜瓜雪山,好fresh好清爽好好饮,而且饮到少少抹茶味,二人共享刚刚好。食完刚好够饱,价钱虽然唔算便宜,但胜在质素高,卖相好,很好吃的素食之选。