2022-09-29
今日朋友带左我去铜锣湾食omakase, 呢间铺入面有吧枱区食omakase, 又有铁板烧区,每个区都有专门既人负责,当日两边都几多人😆 香脆鳕鱼片一黎先上个小食比我地,香脆好味,可以等食主菜😍 花雕酒鲍鱼半烧中拖罗鳕鱼白子花雕浸既鲍鱼好香,入面少少溏心既感觉,中拖罗微烧令表面更香,白子大大份,表面轻轻烧完,软滑又补身☺️☺️白象拔蚌配白粟米汁🌽份量好多既白象拔蚌,有成4-5片,爽脆既口感配清新既白粟米汁有少少甜味又够清 千叶县黑鲍鱼 酱油渍🥰🥰日本既黑鲍鱼煮得好腍身,配肝酱食十分浓郁日本花咲蟹 🦀呢款系夏季限定蟹,都差唔多到尾声,拆好哂既蟹肉够哂方便,配梅酒啫喱同埋旁边只蟹仔好味又吸睛 仙凤趾真蚝配苹果啫喱🦪🦪蚝味浓郁又滑,配清新既啫喱就唔怕腻啦鱼肝酱配自家制泡芙🤓🤓超大份既𩽾𩾌鱼肝酱,配合餐厅自制既泡关,每啖都有惹味又滑既肝酱 右口鱼包右口鱼边北海道牡丹虾配虾油🦐🦐烧过既鱼边包左系右口鱼刺身中间,一啖咬落去有两种口感,有刺身既咬口,又有烧鱼边入口即溶既感觉☺️☺️牡丹虾配上虾膏已经够哂香,旁边仲有虾油淋埋上去就更上一层楼啦 白虾配海胆系我念念不忘既超大份菜式,底层系大量白虾刺身粒粒,表面份
香脆鳕鱼片
一黎先上个小食比我地,香脆好味,可以等食主菜😍
花雕酒鲍鱼
半烧中拖罗
鳕鱼白子
白象拔蚌配白粟米汁🌽
千叶县黑鲍鱼 酱油渍🥰🥰
日本既黑鲍鱼煮得好腍身,配肝酱食十分浓郁
日本花咲蟹 🦀
仙凤趾真蚝配苹果啫喱🦪🦪
蚝味浓郁又滑,配清新既啫喱就唔怕腻啦
鱼肝酱配自家制泡芙🤓🤓
右口鱼包右口鱼边
北海道牡丹虾配虾油🦐🦐
白虾配海胆
系我念念不忘既超大份菜式,底层系大量白虾刺身粒粒,表面份超级多既北海道海胆,两者都系劲鲜甜,真系海胆当饭食咁多🤣🤣
伊势龙虾 1成熟
刺身级既伊势龙虾,师傅特登只系轻微煮熟表面,食到爽口弹牙又鲜味🦞🦞
石恒贝
车海老
前面既刺身类真系劲多,所以寿司就只有两款,不过我地都已经好饱🤣🤣两款都鲜甜,配埋醋饭食中和返满口既甜味
鱼汤
食左咁多冻野有个奶白色香浓又清清地既鱼汤暖下胃好舒服😚😚
豆腐雪糕
静冈蜜瓜
甜品有雪糕同蜜瓜拣,我地两款都试香甜好味,为今餐画上完美句号😍😍
📍 鉄人旨花 (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道477-481号肇明大厦2楼
#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry铜锣湾 #日本菜 #鉄人旨花 #omakase #厨师发板 #铁板烧 #铜锣湾美食