2017-10-05
今日带妈妈黎到深宵食堂,食佢最爱既串烧。店内环境唔算好大,好在我地早去,8点之后已经开始坐满哂。我地先叫左一碟蟹肉沙律做前菜,估唔到咁既价钱可以有满满既蟹肉!配上酸酸的醋汁,非常开胃。之后串烧开始陆续送上,先黎两串汁烧帆立贝。肉身爽口,裙边烧到好香脆!再黎一口和牛串,好香牛肉味,油脂分布平均,肉质好软。我地系牛魔王,再叫多左碟炒既蒜片一口牛粒。配合甜甜地既洋葱同烧汁,又系另一翻滋味。之后到我最爱既蚝,蚝用烟肉包住烧,2者配合得好好,只只蚝都胀卜卜,烧完都仲好饱满多汁,好正呀!芝士年糕又系另一推介,外层少少焦,好脆,入面烟烟韧韧,估唔到咁好食。虽然已经好饱,但一场黎到点可以唔试吓出名既鹅肝什菌石窝饭。大大块鹅肝,店员教我地要压碎捞埋所有材料食。果然咁样令成个饭都充满鹅肝既油香,加上少少饭焦,为呢餐画上完满既句号。总结呢度真系好适合想同三五知己,饮下野,食下野,倾下计既好地方,果然系深宵食堂!
店内环境唔算好大,好在我地早去,8点之后已经开始坐满哂。
再黎一口和牛串,好香牛肉味,油脂分布平均,肉质好软。
虽然已经好饱,但一场黎到点可以唔试吓出名既鹅肝什菌石窝饭。