呢日好友又带我食好嘢啦,大家都喜欢日式料理,依晚就去咗 "千叶鸟",格局好似日本居酒屋,食吓串烧、Shabu Shabu 呢 ~🏮千叶鸟居酒屋地方好大,店内系木质主调既日本风装修,非常有去到日本居酒屋嘅感觉。睇睇餐牌先,里面有好多选择,日本生蚝、日本JP直送原条鲷鱼、海鲜丼、炉端烧、火锅、定食、手打乌冬、拉面、寿司、刺身、串烧、送酒小食等等,仲有多款日本酒拣。松/竹 海鲜丼    $92依款系二品刺身饭,有几款食材拣,自由配搭。肥美三文鱼腩大大片,用料新鲜质素高,配搭碎葱拖罗,口感非常丰富,非常足料,好鲜好味美。千叶鸟丼    $138千叶鸟特选大大粒鱼生饭,材料丰富,包括杂锦鱼生、三文鱼籽、马粪海胆、碎葱拖罗。鱼生入口溶化嘅口感,鱼嘅脂肪比例非常平均,够新鲜,而三文鱼籽入口爽滑,鱼油渗进口中,海胆味道浓厚甘甜,碎葱拖罗肉质肥美香滑。猪软骨秋葵溏心蛋      $55平时出街间唔中都会食猪软骨拉面,今次食嘅系日式料理猪软骨,用上日本酱料炆煮得好软淋,但有咬口,肉同骨一咬即化,肉质嫩滑,配合爽口秋葵同微微流心质感嘅溏心蛋,就更滋味啦!黑松露厚烧玉子    $38每逢食日式料理玉子烧系必点
睇睇餐牌先,里面有好多选择,日本生蚝、日本JP直送原条鲷鱼、海鲜丼、炉端烧、火锅、定食、手打乌冬、拉面、寿司刺身、串烧、送酒小食等等,仲有多款日本酒拣。
松/竹 海鲜丼    $92

松/竹 海鲜丼
千叶鸟丼    $138

千叶鸟丼
猪软骨秋葵溏心蛋      $55

猪软骨秋葵溏心蛋
黑松露厚烧玉子    $38

每逢食日式料理玉子烧系必点菜式,呢碟厚厚嘅玉子,用嘅日本蛋,味道特别浓,香滑软绵绵,加埋黑松露都好夹,将简单嘅食材升华,层次感大大提升。
黑松露厚烧玉子
串烧免治鸡肉    $29

免治鸡肉串烧加上鸡胸软骨特别有口感,面层搽咗紫菜照烧汁够晒惹味,外层微焦香脆,内里鸡肉爽嫩多汁。
串烧免治鸡肉
2022-09-13