2018-09-13 1830 浏览
食亲拉面嘅舖头通常人头涌涌, 呢间铺头都唔例外食嘅期间, 都有好多客人入嚟 ,证明质素一定有保证!今次我两个人嚟食,又咁啱窗口有两人位,自成一角,边食边睇街上面嘅风景呢杯系可尔必思其实即系好似益力多咁嘅味, 不过冇咁甜, 同埋清d, 我𠮶阵喺台湾饮过一次点餐纸上面选择非常多,而且有关注到客人需要!因为其他拉面舖最多问你要软面定系硬面! 但系呢度面嘅软硬度足足都分咗四款 ,好细心而且面嘅款式都好新颖,我喺其他铺头未见过😊其他舖头可能会做辛辣味 ,或者海鲜味等等... 呢度居然有黑松露味同埋辛口柚子味! 听落都够晒特别!好!!!即管睇下你碗面有几柚子!!!就咁闻落去, 柚子味系淡淡清新,食落去都一样,其实唔系好重。 但系每一啖都会慢慢咁样飘出来 ,都几清新溏心蛋好出色, 完全食到蛋黄嘅香甜😊😊😊我追加咗芽菜同埋粟米, 加埋落个面度就更加有口感啦!呢个黑豚拉面汤底好浓郁 !!!但系却又饮唔到猪臊味, 只系保留咗猪骨同埋猪肉嘅香 !上菜嘅时候,黑豚肉围住个碗边,好似朵花咁样。加啲自家制腌菜先,加完重惹未呀我开头都估紧咩嘢叫做伯爵薯饼 ?! 虽然 ,食完都唔知点解,但系原来薯饼系有两只味道架

!

可尔必思

呢杯系可尔必思其实即系好似

而且面嘅款式都好新颖,我喺其他铺头未见过😊

听落都够晒特别!

好!!!即管睇下你碗面有几柚子!!!

辛口柚子拉面

溏心蛋好出色, 完全食到蛋黄嘅香甜😊😊😊

我追加咗芽菜同埋粟米, 加埋落个面度就更加有口感啦
!

黑豚拉面

上菜嘅时候,黑豚肉围住个碗边,好似朵花咁样

自家制腌菜

加啲自家制腌菜先,加完重惹未呀

芽菜,粟米

唔留心睇墙上面嘅海报又真系唔知道

伯爵薯饼

刚刚炸起上碟嘅时候,已经闻到好大阵香味

我觉得呢个薯饼有别于其他普通炸薯饼 ,点解呢?首先系因为入面嘅薯蓉比较湿润,而且味道系偏甜

相比于啖啖重味嘅薯饼更加容易入口,不知不觉就食晒成块啦

另一个唔同嘅地方 ,当然就系佢用第2只薯仔嚟做薯饼啦!

你地冇估错,就系紫薯啦! 仲有栗子添 !

紫薯薯饼畀另外一个普通薯饼味道更加甜, 而且加埋栗子 ,甜味就更加油层次感 。

而家都就嚟秋天 ,讲起有栗子嘅食物就feel到秋意啦
我觉得如果天气再冻啲, 呢个紫薯薯饼直头可以当做甜品咁食

我留意到餐牌上其实都有酒精饮品 ,如果天气冻冰冰加杯啤酒 再食个热辣辣嘅拉面,都不失为一种好正嘅美食体验
越讲就越期待冬天来临啰

顺带一提,店员都好有礼貌会提醒你"小心薯饼啱啱真系好热 !"

另外舖头亦都灯火通明, 有一种好温馨宾至如归嘅感觉
👍nice!

可尔必思