2020-06-21
因为疫情嘅关系,大家呢排都冇得飞。A姐𠮶日讲特别挂住日本,无他嘅,有边个女仔唔钟意去日本shopping同食嘢啊。为咗一解思乡之情,我哋今晚决定拣一间日本烧肉餐厅。咁岩见到铜锣湾新开嘅烧鬼,主打高质和牛日式烧肉放题自助餐,就决定去试吓啦!餐厅以神秘日本民间传说做主题,所以一入到餐厅就见到有好多唔同嘅鬼怪挂画同元素,都几特别。价钱方面,分三个时段,任食两个钟,最平每位HK$298,星期六日及公众假期就HK$308,3至11岁小童享七折优惠,另收加一服务费。牛鬼拼盘平时有啲放题,一去到都会送上一碟肉畀你烧住先,不过质素都唔会好好。最惊喜嘅系烧鬼每枱都会赠送「牛鬼拼盘」,系有八个唔同嘅和牛部位,每人每个部位一块,真系好高质。只碟仲非常特别,系用咗个牛头蜘蛛身嘅设计,切合返鬼怪嘅主题。当中嘅八个部位包括:中腹肉、上小排肉、横隔肌、上骨肉、内侧腹肉、胸腹肉、腹骨肉同前胸肉。和牛肉质细致软嫩,脂肪分布平均,烧完之后,有淡淡的脂肪油香味。食完如果唔够喉,可以每位加$98任食「牛鬼拼盘」。特别一赞呢度嘅烧肉酱汁,而且特别喜欢苹果有子红酒烧汁,有淡淡的果香味,中和烧肉嘅油腻感,提升肉味。而我就特别喜欢葱
牛鬼拼盘
平时有啲放题,一去到都会送上一碟肉畀你烧住先,不过质素都唔会好好。最惊喜嘅系烧鬼每枱都会赠送「牛鬼拼盘」,系有八个唔同嘅和牛部位,每人每个部位一块,真系好高质。只碟仲非常特别,系用咗个牛头蜘蛛身嘅设计,切合返鬼怪嘅主题。当中嘅八个部位包括:中腹肉、上小排肉、横隔肌、上骨肉、内侧腹肉、胸腹肉、腹骨肉同前胸肉。和牛肉质细致软嫩,脂肪分布平均,烧完之后,有淡淡的脂肪油香味。食完如果唔够喉,可以每位加$98任食「牛鬼拼盘」。特别一赞呢度嘅烧肉酱汁,而且特别喜欢苹果有子红酒烧汁,有淡淡的果香味,中和烧肉嘅油腻感,提升肉味。而我就特别喜欢葱酱油,好香日本京葱嘅味道,提升牛肉嘅鲜味。另外仲有辣味增酱,不过我哋觉得味道较重,遮盖咗肉味。
前菜
呢度前菜有枝豆、韩国泡菜、中华海蜇同辣泡菜豆腐。我哋特别推介辣泡菜豆腐,豆腐口感嫩滑,豆味香浓,配合惹味韩国泡菜,非常开胃!
刺身
食放题点可以无刺身,呢到嘅选择都几多,包括:三文鱼、鲣鱼、甜虾、带子、北寄贝同荣螺片山葵渍。带子鲜甜弹牙,三文鱼肥美,最特别系荣螺片山葵渍,爽口兼有淡淡嘅山葵,正!
寿司
寿司永远唔系放题嘅重点,我哋就叫咗比较特别嘅明太子酱炙烧带子寿司同柚子酱油和牛寿司,两款都好高质,明太子酱带出炙烧过嘅带子鲜味;柚子酱油非常清新,同和牛味道好夹。
肉类 + 海鲜
话明食日式烧肉,肉类当然系重点。呢度嘅有美国牛肉、鲜鸡肉同豚肉,有唔同部位,有辣味噌、酱油、盐味选择,我哋比较喜欢酱油同盐味,食到肉类嘅鲜味。另外,海鲜都非常高质,有海虾、意式香草酱帆立贝、香蒜牛油厦广岛蚝、日式鲭鱼等。我哋首推香蒜牛油厦广岛蚝,大只厚肉,蚝味香浓。
野菜
食咗咁多肉,当然要食啲蔬菜中和一下。我哋特别推介牛油杂菌,吸晒啲牛油香味,正!
熊本F1肉眼 + 熊本F1西冷
大家如果想再食豪啲,可以加$100,就可以换购熊本F1肉眼或者熊本F1西冷。哗!真系原块切片上,冇花冇假!西冷脂肪比较多,入口即溶;肉眼嘅口感比较丰富,牛味较为浓郁,真系好满足。
(记住Like同Share畀朋友)
By A姐M佬 玩乐日记