2021-04-15
天后食肆林立,每次嚟呢头都选择困难症病发。今日一拣再拣,就拣咗呢间装修和风满满嘅居酒屋试吓,6点几嚟到已经差唔多坐满,始乎好高人气㖞!入座之后店员好细心去介绍店内嘅菜式,于是有啲系跟佢嘅推介,另外再加啲自己想食嘅。【松叶蟹钳配三文鱼籽酱】我同老婆一人拣一个沙律,老婆拣咗呢款系「季节限定」嘅,佢唔钟意食蟹柳,只食真脚肉,呢款沙律就啱晒佢!松叶蟹钳鲜甜,三文鱼籽酱啲鱼籽粉粉饱满,呢个配搭都几新鲜好食!【照烧鸡扒柚子沙律】我就拣咗个比较饱肚嘅,鸡扒大大块,照烧汁好惹味。柚子醋配沙律菜好清新!【日本产A4吉列和牛三文治(120g) 】店员推介嘅招牌菜,其实喺门口见到宣传海报已经被吸引住,和牛加海胆加鱼子酱呢个配搭真系好奢华、好吸引!上到枱个卖相超级IGable,我影咗超多相,哈哈!面包烤到脆卜卜,吉列和牛外脆内嫩,牛味浓郁又唔韧,无论系配海胆或鱼子酱都好夹!因为包够脆、牛唔韧,所以即使好厚都可以一口咬开,唔驶分层食咁麻烦,一啖入面有齐多种滋味,おいしいね!!【串烧】嚟居酒屋,其中最期待嘅系串烧,可以食好款唔同嘅食材,每款食少少咁。今次拣咗以下六款:鸡肉博多冬菇 ー烧冬菇个阵味闻落好香,酿咗鸡肉
【松叶蟹钳配三文鱼籽酱】
【照烧鸡扒柚子沙律】
【日本产A4吉列和牛三文治(120g) 】
【串烧】
鸡肉博多冬菇 ー烧冬菇个阵味闻落好香,酿咗鸡肉令成件事丰富咗。
黑豚荔枝卷 ー 呢个配搭几特别㖞!黑豚肉烧到微焦好香口,有啲似烟肉咁,而夹喺中间嘅荔枝肉啲甜味、同埋加埋啲辣椒粉就平衡返猪肉嘅油腻感。
脆烧豆腐 ー 烧到外层好脆口嘅豆腐,加埋啲木鱼片同酱汁好食!
银杏 ー 微甘唔苦,系靓嘅银杏,火候都啱啱好,外脆入面仲有水份。
免治鸡肉棒 ー 上面有烧到焦香嘅芝士,加埋个生蛋同啲酱汁好好食呀!
白鳝 ー 呢个超好食呀!白鳝厚身肥美,鱼皮烧到脆卜卜,再加埋啲辣椒粉,口感同味道都好高分!
【饮品】
拣咗两杯都系好可爱嘅饮品,上次放咗只用乌龙茶做嘅冰熊,佢好似系度浸浴咁,你可以尝试食埋佢嘅,哈哈!老婆就饮「芒果多多熊冰(含酒精) 」,入面加咗烧酒,但酒味唔会太重,女仔都啱饮!我就拣冇咁甜嘅「蜜桃乌龙熊茶」,真系唔会好甜㖞,淡淡嘅蜜桃香味配乌龙茶好清新!
最后要讲吓啲日本餐具真系好精致,多款唔同嘅碗碟,净系计影相都加晒分!至于食物方面,食材好高质、亦好新鲜!制作都睇得出好用心,基本上同Menu啲相系好接近,唔会「相片与实物不乎」,值得赞!