2023-04-10
星期一晚放工同同事去观塘工厦揾食,揾到呢间🇯🇵🍱🍣日本既餐厅叫「响居酒屋」!😊🛋️环境:餐厅地方阔落,有好多卡位,坐得舒服,呢度有部品酒机、独立品酒区、VIP房,适合三五知己Chill住饮酒🍻倾计🗣️。👭我地点咗以下餐点……📝1️⃣佐酒小食🐚田螺$38 : 肉质嫩滑,味道鲜味。🥗枝豆$38 : 粉糯扎实。 2️⃣刺身🐟👨🏻🍳厨师推介刺身拼盘(5款)$258💛油甘鱼 : 鱼肉鲜味,淡淡甘甜。❤️本鲔赤身 : 鱼肉呈红色,脂量少,肉质实,有咬口。💚本鲔大拖罗 : 鱼肉比较浅色,油脂甘香,入口即溶。💙深海池鱼 : 肉质细致爽口,味道香甜。 3️⃣炸物(2件)🦀日本蟹肉忌廉卷$48 : 炸到外皮金黄色,外脆内软。(🫣食咗一半先记得影📸) 4️⃣厨部料理🥗酱油炒杂菜$58 : 落咗黑胡椒去炒好惹味。 5️⃣食事🍚鳗鱼炒饭$98 : 鳗鱼腍滑,烧汁拌抄,饭炒到粒粒分明,口感软燸,味道香浓。6️⃣串烧(各两串)🐔盐烧鸡翼$32 : 烧到外皮香脆,肉质嫩滑。🤎盐烧白鳝$68 : 烧到外皮香脆,入口即溶。🐷日本味噌猪肠$28 : 烧到外皮香脆,肉质弹牙。8️⃣寿司🍣厨师推介寿司拼盘8点$198❤️油甘鱼寿司 : 肉质嫩滑,醋饭甘甜。🧡左
👭我地点咗以下餐点……📝
1️⃣佐酒小食
🐚田螺$38 : 肉质嫩滑,味道鲜味。
🥗枝豆$38 : 粉糯扎实。
2️⃣刺身🐟
👨🏻🍳厨师推介刺身拼盘(5款)$258
💛油甘鱼 : 鱼肉鲜味,淡淡甘甜。
❤️本鲔赤身 : 鱼肉呈红色,脂量少,肉质实,有咬口。
💚本鲔大拖罗 : 鱼肉比较浅色,油脂甘香,入口即溶。
💙深海池鱼 : 肉质细致爽口,味道香甜。
3️⃣炸物(2件)
🦀日本蟹肉忌廉卷$48 : 炸到外皮金黄色,外脆内软。
(🫣食咗一半先记得影📸)
4️⃣厨部料理
🥗酱油炒杂菜$58 : 落咗黑胡椒去炒好惹味。
5️⃣食事
6️⃣串烧(各两串)
🐔盐烧鸡翼$32 : 烧到外皮香脆,肉质嫩滑。
🤎盐烧白鳝$68 : 烧到外皮香脆,入口即溶。
🐷日本味噌猪肠$28 : 烧到外皮香脆,肉质弹牙。
8️⃣寿司🍣
厨师推介寿司拼盘8点$198
❤️油甘鱼寿司 : 肉质嫩滑,醋饭甘甜。
🧡左口鱼寿司 : 肉质肥美,醋饭甘甜。
💛深海池鱼寿司 : 肉质细致爽口,醋饭甘甜。
💙银雪鱼寿司 : 肉质油而不腻,醋饭甘甜。
(🫣食咗一半先记得影📸)
⚠️嗜辣既朋友仔请注意‼️
呢度仲可以买到响x水水手作合作既三种调味粉同三个辣度既辣椒酱,分别有孜滋味粉、川辣味粉、劲辣味粉。🌶️🌶️🌶️