2023-01-29
食过几次又想再嚟食,碗屋系无限时日本放题,食物高质,服务招待都很好,点菜都系店员埋嚟同你落单,而且仲会耐心介绍,唔会有吹你走嘅感觉,同朋友嚟食好尽情尽兴。餐厅装修系旧日式风格,多人嘅话都可以订榻榻米房间。不过呢度好难book位,经常都full booking,我今次订位都系得返bar枱位置,唔理咁多照食。#刺身拼盘一开始重头戏有一大盘刺身,每人可以选一款头盘,我哋拣咗龙虾刺身,肉质新鲜。最钟意连壳原只赤贝,肉厚弹牙,唔系好多放题可以食到。三文鱼、油金鱼、吞拿鱼厚切肥美。帆立贝、甜虾鲜甜,仲有海螺及北寄贝,刺身有11款无限提供。#炸蚝外面脆浆松脆,咬开里面蚝热辣辣,肥美juicy。#铁板厚烧牛柳厚切牛柳烧得刚好,唔会太熟,肉嫩有肉汁,牛味㶶,配炸蒜片食更好味。#银鳕鱼西京烧银鳕鱼属于重油分嘅鱼,以西京渍腌鱼肉,烧好后表面金黄,鱼油好香,鱼肉带点淡淡的甘甜味,出面好少放题可以任食银鳕鱼。#炸软壳蟹表面炸得酥香,里面仍然保持蟹肉口感,蟹肉和外层软壳在口中层次分明。#火炙左口鱼鳍边寿司左口鱼本身鱼油浓郁,上面配以生洋葱丝及萝卜蓉,经火焰一下后令鱼油香更加提升,饭唔大旧。#天妇罗虾即叫即炸,天妇
外面脆浆松脆,咬开里面蚝热辣辣,肥美juicy。
#炸软壳蟹
即叫即炸,天妇罗虾表面一层薄薄脆浆,入口酥脆散开,包裹住爽口弹牙嘅虾,配萝卜蓉天妇罗汁,最紧要趁热食。
#海胆冷豆腐
前菜冷豆腐,浸住冷汤汁,配上鲜甜海胆同三文鱼子,不多不少,可以一啖一口,三样嘢在口中融为一体,味道清新。
#蟹子沙律
蟹籽大粒脆卜卜份量多,青瓜丝新鲜干身,捞埋蟹柳丝沙律酱,清新爽口,绝配,大啖大啖食,食完再叫。
#鲷鱼汤
不能错过嘅就系热辣辣鲜味嘅鲷鱼汤,完全饮紧鱼嘅精华,唔系味精汤,应该用咁好多鱼骨熬制。
#铁板鸭肝
口感同鹅肝差别唔大,厚切鸭肝煎至入口即溶的幼滑质感,入口时甘香嘅味道慢慢在口中化开。
#厚烧咸牛脷
厚切粒状,外层表面烧至微焦,口感系腍身𠮶只,够咸香。
#海胆小手卷、拖罗小手卷
海胆鲜甜,拖罗新鲜,小手卷份量处理得很好,饭少细细旧,唔会一次过已经食饱,可以少少份量试吓先,再想食先至再encore。
#甜品大放送
甜品都有多款选择,都系任叫任食,雪糕有五款口味我都试晒,芝麻、绿茶、豆腐、芒果同柚子味,全部都好味,口感滑,味道浓郁唔太甜,过人就钟意绿茶味,茶味够浓。仲有大福、糯米糍、泡芙、雪米糍。
埋单为$595一位,食物高质,性价比高,我觉得抵食。最后刺身同甜品都食咗几转,非常满足!想食要预早订位。
#碗屋
地址:中环皇后大道中 139号 The L. Place 1楼
电话:25218807