2016-05-11 1708 浏览
岚山难得齐人食饭,约埋好朋友一齐庆祝,对自己好啲,当然食要食好啲啦。今日就选择左喱间听朋友极力推荐嘅日本餐厅,食餐豪嘅。入座后,感觉坐得好舒服,唔会话迫迫硖硖,环境优美雅致,柔和嘅灯光,为喱一餐打开序幕。睇一睇menu,选择非常多,有成13页菜单,另外加上一个独立嘅季节限定推介。我就系海胆迷黎嘅,睇到季节限定menu上面有北海道嘅海胆,当然要叫黎试下啦。叫左一件北海道海胆寿司,满满嘅海胆堆砌系寿司饭上面,多到差啲流出黎,份量十足嫁。海胆非常新鲜,喱种新鲜系拍得住系日本食咁新鲜,好鲜甜完全无腥味,我钟意北海道海胆嘅甘味同咸味无咁强,唔会盖过香甜味,非常出色。八点刺食得日本野紧系要叫刺身啦,今次就叫左佢嘅八点刺,有八款唔同嘅刺身。望落唔系份量好多,好似会唔够喉?咁又唔会㖞,因为每一片刺身都属于超厚切,而且切口好靓,水准好高。上面有大大旧海胆,海水味比北海道嘅重好多,食落比较咸。带子超大粒,又爽又甜,加埋少许柠檬汁吊下味更一流。而吞拿鱼同油甘鱼就系其中最出色嘅,非常肥美,油脂满载,入口甘香,鲜味十足,好高质素。
岚山

八点刺