2019-06-25
约老师同同学聚旧,因为大家都喺港岛翻工,所以拣左中环一间日本餐厅食饭。大户屋喺太古都有分店,但我住附近一直都未去过,中环分店喺L Place,都容易揾。我地四个人食饭,所以叫左两个二人套餐,一个餐包沙律、小食x2,主菜x2同野饮x2。沙律: 香草汁鸡肉沙律、炸软壳虾沙律沙律几新鲜,软壳虾几脆,加上沙律酱同黑醋开胃。小食:香味炸鸡、泡菜炒猪肉、豆豉炒猪肉野菜、软壳虾串烧泡菜炒猪肉同豆豉炒猪肉野菜都推荐,味道唔会太浓味,送饭好。炸鸡同软壳虾串烧略嫌有啲油,如果吸吸油会好啲。主菜:牛舌饭*2, 酱油牛扒,软壳虾寿司卷牛舌够味唔靭,而且分量好多。牛扒比较普通,都好食。几欣赏软壳虾寿司,脆脆地配寿司饭唔错。不过只有6件,每人一件就冇左。饮品: 雪糕忌廉梳打*2, 雪糕可乐,奶茶雪糕好重Vanilla味,配可乐几好,不过冇得转coke zero,有啲甜同罪恶感。忌廉梳打嘅cream都好食,整体唔错。
沙律: 香草汁鸡肉沙律、炸软壳虾沙律
沙律几新鲜,软壳虾几脆,加上沙律酱同黑醋开胃。
小食:香味炸鸡、泡菜炒猪肉、豆豉炒猪肉野菜、软壳虾串烧
主菜:牛舌饭*2, 酱油牛扒,软壳虾寿司卷
饮品: 雪糕忌廉梳打*2, 雪糕可乐,奶茶