2018-04-16 1874 浏览
日本野真系真系好耐无食啦! 今次出山主要系英国回港嘅朋友,她最喜爱日本食物,而且由佢安排我地嘅聚会。系湾仔谭臣道商厦楼上,上到去已觉得好有日本feel, 灯光柔和环境安静,啱晒我地倾计。先黎个冷盘系冻日本蕃茄,店员送上时提我们可以轻轻点些岩盐,可令蕃茄更好味,食落好惊喜真系特别甜同多汁够厚身。汁煮鲍鱼煮得好软熟又咬口,卖相好有睇头。厨师细心已切件等我地方便食,鲍鱼底还有秋葵同煮到入晒味嘅白萝卜!刺身盛又系好鬼靓,甜虾系我最爱,鲜味新鲜最惊虾头黑黑咁。左口鱼薄切朋友推介薄薄透明超鲜但一些腥味都无,三文鱼刺身橙白分明即系肥美无比!油甘鱼同八爪鱼都好新鲜烧油甘鱼较,烧得黄香香脆,选择鱼较部位肉质最嫩滑,兼油脂最多。 醮点萝卜蓉酸汁黎食,竟然可以提升鱼肉鲜味。健康之选冷桥麦面都几大碗份量唔少,荞麦本身麦香烟韧配香葱同冷面汁食落清爽!

健康之选冷桥麦面
都几大碗份量唔少,荞麦本身麦香烟韧配香葱同冷面汁食落清爽!