2022-05-21 25 浏览
自从西环大变天之后,我都好少再返旧屋,相隔几年再重返西环呢个地方觉得变化好大,就系旧屋附近多咗好多不同类型嘅餐厅,望住熟悉嘅海旁,我拣咗去到呢间日本餐厅,有少少百感滋味在心头,因为呢个海边就系满满的童年回忆。餐厅环境简约,最钟意佢有吧枱同埋有卡位,午餐时间有套餐,价钱合理,2个人唔系好肚饿食咗个鳗鱼饭再叫少少串烧,鳗鱼饭以定食形式上枱,鳗鱼烧得刚刚好,而且份量都几大,好香好味,馒鱼无骨厚肉,烧汁送饭成个定食轻易食晒。不得不赞除咗鳗鱼饭好食,连配菜都好出色,最欣赏系佢嘅海鲜面豉汤,唔系普通面豉汤只系得咸味,好有鲜甜嘅海鲜味好好饮。串烧惊喜地精彩,牛舌厚切,劲弹牙而唔un仲超有牛味,一级推介。鸡肾劲爽口好入味,鸡软骨一口一粒,如果夜晚送酒真系一流。最后赞下佢烧明太子,少少辣劲开胃,忍唔住最后叫咗个白饭送黎食,劲好味。呢间餐厅绝对高质,我直头觉得比起铜锣湾好多日本餐厅仲要好味,下次再回旧屋一定要夜晚来饮酒食串烧。