2019-11-05
日日番工食饭盒,星期六约左朋友行街前特登简左食呢间,上次朋友生日食过好唔错,佢都少少难book,太多booking>< 所以试下lunch先。木系装潢好日系feel,我地想倾下计坐左卡位,我同朋友点左一个12件嘅寿司set再加咗个日本和牛丼饭share食,见隔离枱既鳗鱼饭都好似好正,好心大心细,前菜有沙律同茶碗蒸,估唔到呢啲简单野都做得几出色。跟住我哋叫咗两杯嘢饮,一杯提子梳打同柚子梳打,感觉几Fresh,又唔会太甜,好啱女仔饮。寿司方面由于我同friend系share食,变咗有几款无食到啊,不过我想讲我食到个几款都好好味,完全唔会差得过dinner,价钱又平过dinner,所以偶尔食个lunch都几好㖞。侍应好细心咁讲解每一样嘢食,教我地由淡食到浓味,我讲下我食咗边几款啦,我食咗深海池鱼,带子,甜虾,海胆,中拖罗,火炙拖罗,全部好新鲜,师傅话所有食材日本运到,唔会差得过日本,好想食多几件啊,饭入面有少少wasabi,基本上吾洗点调味。呢个金萡拖罗卷,好呃like,入面劲足料,完全唔需要点豉油淡淡都满足我同friend都食到舔舔脷。 跟住呢个贝壳饼,一打开我哋都话咗声,
跟住呢个贝壳饼,一打开我哋都话咗声,原来系安𩾌鱼肝寿司,上面放左几片花,再加左啲金箔,谋杀左我好多张相,唔好以为好睇唔好食,其实入口超浓郁。
跟住和牛丼饭都几大碗,啲洋葱好香,和牛烧得好入味,仲有啲菌类,系好饱肚嘅选择,我加咗少少七味粉,个人觉得又出色左,大家都可以试吓咁,当然嘅入边一定系珍珠米,最后成碗食晒。
之后送咗嘅两个蛋糕仔,睇上去冇咩特别,但原来入边加咗黑松露,而且系冇用面粉,食落去口感好绵密,同想像中好唔同,唔会干,都几特别。
跟住仲有甜品,乌冬同咖啡,本身仲惊唔够饱,点知到最后我连咖啡都饮唔落啦。