2023-01-20
喺湾仔新开咗4个零月嘅卓鮨,门面同内在装修一贯以木系为主,分为上下两层,木材嘅设计手法增加咗视觉空间感,营做平静舒服氛围🎐 晚市有3个Omakase拣,今次拣咗中间价位$1480, 有先付,6贯刺身,8贯寿司,和食,お碗,でセット其实食到第4件寿司,已经饱到同师傅讲要少饭🙈 而家仲做紧个promotion✨星期四Ladies Night, 每两位女士会随机送一支300ml Sake🍶 🥢先付高糖份蕃茄,天妇罗虾🦐冲渍萤光鱿鱼🦑食到个虾时嘢时已忍唔系要叫师傅即刻开咗支Sake😂 天妇罗虾用咗樱花虾,虾鲜特别重,个天妇罗粉浆咸咸地好脆好食,萤光鱿鱼有浓郁似蟹膏嘅味道🐡6贯刺身北海道厚岸蚝🦪劲肥美,中间位好creamy, 但边边位就好爽口,鲜甜带海水味有春季第一水嘅鳗鱼苗😳 师傅话我哋呢个时间嚟最正,因为可以食晒冬季同埋春季初嘅时令食材🤗 鳗鱼苗劲似河粉咁滑捋捋,加咗柚子酸汁好开胃🍊柚子酸汁鳕鱼白子,师傅话白子已经系冬季嘅收季食材,食埋呢一水就冇噜🥹 啲白子劲新鲜白雪雪好肥,入口即溶墨鱿鱼刺身两食,先食刺身部份,然后鱿鱼须系火枪轻烧过嘅带少少焦香味,加埋梅子酱紫苏叶一齐食,口感清爽被日本人视
其实食到第4件寿司,已经饱到同师傅讲要少饭🙈
🥢先付
🐡6贯刺身
被日本人视为最珍贵鱼类之一既「喜知次」😍海中红宝石💍美誉,肉质细嫩,鱼皮轻轻火灼过,鱼油加埋日本机葱同白萝卜蓉提鲜,非常鲜味
「深海池鱼腩」出名肉厚刺少,肉质鲜嫩肥美,鱼脂浓郁,入口质感爽脆。师傅仲用咗厚切,食落层次感出晒嚟
万众期待嘅「中大拖罗」🥹 大方嘅师傅切到半寸厚😱 拖罗油脂非常厚,脂肪分布似雪花❄️ 鱼油甘香细腻,同池鱼唔同嘅系佢口感入口即化嘅感觉
第一次食吞拿鱼嘅刁钻位 「筋拖罗」😈 肉质鲜嫩肥美油香味重,望住师傅用火烧炙后啲鱼油逼晒出嚟一露滴,烧完油香味重丰腴细滑,痴线级满足🥰 师傅过原来呢个部位仲要系可遇不可求🤫下次都未必再食到😌
𩽾康鱼干加青瓜,细砌到一旧旧份量好多🤩 口感绵密顺滑,油脂香醇,好似食紧鹅肝咁🤤 加埋🥒好夹,中和番一啲都唔会惊溜。
肝酱鲍鱼,用返鲍鱼自己本身嘅干去做个酱汁,口感爽脆弹牙,个肝酱更加带出鲍鱼自身种鲜味👍🏻
🍣8贯寿司
时令毛蟹🦀满泻嘅蟹肉配埋少少柚子皮,个醋饭仲捞埋左蟹膏,啖啖都系蟹肉蟹膏嘅鲜甜仲有啲蟹粉嘅甘香味道
针鱼系一月开始嘅时令食材,因为肉身比较薄通常会用鬓边形式上碟,增加肉质嘅口感,鱼味略淡但油鮨优厚
活北寄贝🐚 贝肉肥美厚实好弹牙,口感爽脆,带甘甜鲜味
左口鱼,面头仲有火炙过嘅左口鱼边,两者一齐食,带少少焦香嘅鱼边令到成个鱼脂味好丰富
火炙地金目鲷,用火烧出金目鲷鱼皮油分,鱼皮脆到好似猪肉纸咁,鱼肉又嫩滑
火炙沙甸鱼,同样烧完嘅鱼,脂香中带甜味呢个加咗啲黄萝卜喺面,仲有啲清爽感
火炙鳕鱼,鱼肉带丰腴油分而不腻,口感啲似拖罗不过爽口啲而且嫩滑,但油香就不及拖罗重
盐水马粪海胆,盐水海胆仅用海水保存,全天然无添加,海胆原本嘅鲜甜味道好出,带咸咸地海水味,口感实在
🥣鲷鱼汤,食咗咁多生冷野饮番碗热辣辣嘅鱼汤暖番个胃做结尾,师傅话用咗好多唔同鱼熬出嚟,真鲷,金目鲷,佐口鱼骨等,熬到奶白嘅鱼汤劲鲜甜,毫无鱼腥,平时怕鱼汤腥嘅朋友都一定饮到
🍈でセット系静冈县哈蜜瓜,清甜夹口唔漏