2022-09-15
同朋友嚟开大埔,就去试下呢间好多人堆介嘅小店:Homeland。环境嚟讲几舒服,Chill,好啱同朋友食嘢倾偈。而且呢到有好多本地手工啤,仲可以Chill住饮嘢同时,支持本地嘅产业。呢排做紧推广,$108 2支手工啤。我地朋友一嚟就拣咗一人一支手工啤先:满月(Honeymoon:龙眼蜜味)同埋麦子嘅桂啤(桂圆味)。Honeymoon就好清香,酒味唔重,易入口,真系好似饮紧龙眼蜜咁;桂啤就重酒味D,偏苦(啤酒花),睇吓大家钟唔钟意啤酒𠮶种苦味。食物就叫咗一个三色藜麦八爪鱼沙律、一个Carbonara、一个明太子海鲜Pizza,同埋一个柠檬蛋白批。三色藜麦八爪鱼沙律($58):加咗黑醋喺D沙律到;八爪鱼就有煎过,几香,不过有D难咬。整体嚟讲,系几特别嘅沙律。Carbonara ($128):大推呢个!呢到唔系用烟肉,而系用火腿,肉嘅咸香味好正,同个意粉好夹。另外仲有两三块Parma Ham,超正!明太子海鲜Pizza ($118):日式Pizza,D海鲜都足料。明太子味唔算好出,不过整体嚟讲嘅味道都几得意,有新意。柠檬蛋白批($58):佢嘅蛋白整的软绵绵好好食,配搭开胃柠檬批,一流嘅甜品。
呢间餐厅嘅摆盘好有心机,好啱打卡。服务都好好👍,赞。