2022-07-24
位于铜锣湾 耀华街 有间楼上铺 高质法国菜餐厅* Chez Bistro* ,佢地嘅lunch 同 dinner set都有好多唔同选择,之前多数系同朋友食晚餐,每次去都keep到好好嘅水准,我都推介左比好多朋友架😃,好质素嘅餐厅就紧要开心share啦😋。餐厅枱与枱之间都好有空间感,绝对唔会迫迫夹夹,餐枱嘅餐具摆放干净整齐,坐得好舒服架🥳。今日就卜左1:30,去到目测都差不多坐满,所以最好预先订位啦😃。打开餐牌,lunch set嘅main course都有9个选择,仲有前菜同餐汤😋。🥐🥖🍞🥯店员首先送上餐前包点,我选择左中东包,因为我钟意食薄饼质感,落些小橄榄油系碟边,再加几滴黑醋系中间,用中东包慢慢将佢地匀和推开,入口先感受到醋香,同时又会令中东包有顺滑质感😋。🥣烧椰菜花🥦忌廉汤,个汤够热,忌廉味比较浓郁突出,加些小黑辣更加好味。🥗餐前沙律,摆盘颜色好鲜艳好靓,即时要影相打卡啦🤣⋯⋯ 打头阵,系放最高嘅西班牙风干火腿片,令整个前菜升格,虽然薄薄一片,但入口满满油香,真系唔舍得咁快吞😆;个芒果柠檬芥末蜜糖酱,酸甜度同杰度调配得好适中,令到所有沙律菜都有挂汁效果;而中东面包条脆脆口感,
🥗餐前沙律,摆盘颜色好鲜艳好靓,即时要影相打卡啦🤣⋯⋯ 打头阵,系放最高嘅西班牙风干火腿片,令整个前菜升格,虽然薄薄一片,但入口满满油香,真系唔舍得咁快吞😆;个芒果柠檬芥末蜜糖酱,酸甜度同杰度调配得好适中,令到所有沙律菜都有挂汁效果;而中东面包条脆脆口感,令整个沙律增加多左层次感。
🍴Main Course我选择咗 烧西班牙猪肋骨配烧烤酱伴薯条 - 以 lunch set黎讲系好有睇头,份量好大;西班牙猪🐽真系零舍唔同,肉质鲜嫩,切开更加清晰睇到油脂分布好靓,一层肥一层瘦嘅效果,入口好松化,呢个肋骨位用黎烧焗真系一流,配埋个烧烤酱汁非常夹配👍🏻。