2022-04-12
🍩𝚁 𝙾 𝙻 𝙻 𝙲 𝙰 𝙺 𝙴 卷 蛋抹 茶 牛 奶 蕨 饼|焙 茶 黑 糖 蕨 饼(平 衡 版)桂 花 酿 寒 天 乌 龙抹茶口味除左茶味香浓,仲有股浓浓嘅whipped cream味,我跟set买有3种 3cm唔同口味,比起就咁单买平左少少,单件就咁买真系心都痛,仲要前妈妈买左Châteraisé嘅抹茶红豆卷,除左牛奶蕨饼变成红豆之外,食落真系冇咩分别...😂Shiro再多啲cream,但太多反而令我觉得太腻😂不过讲埋rollcake中间嘅牛奶蕨饼,大众可能会将蕨饼同麻糬浑为一谈,但对于日本人黎讲佢地唔系同一样野,啲recipe同食法我就唔系专家喇,但食落的确唔系麻糬一pat野咁,都算系为件卷蛋画龙点精左嘅👍🏽🥨𝙳 𝙰 𝙲 𝚀 𝚄 𝙾 𝙸 𝚂 𝙴 达 克 瓦 兹伯 爵 茶 白 桃除左可丽露,另一个第一次想试嘅法式甜点就达克瓦兹,有种发现新大陆嘅感觉😂如果canele似心太软,达克瓦兹就似大版马卡龙,不过唔系好好macaroon嘅我,100%会想encore第二只味嘅dacquoise!个分别就在于达克瓦兹前冇咁甜耶耶,而且外层撒上左一层脆脆嘅糖霜,咬落去有似轻轻的松软蛋糕,成
🍩𝚁 𝙾 𝙻 𝙻 𝙲 𝙰 𝙺 𝙴 卷 蛋
桂 花 酿 寒 天 乌 龙
🥨𝙳 𝙰 𝙲 𝚀 𝚄 𝙾 𝙸 𝚂 𝙴 达 克 瓦 兹
伯 爵 茶 白 桃
除左可丽露,另一个第一次想试嘅法式甜点就达克瓦兹,有种发现新大陆嘅感觉😂如果canele似心太软,达克瓦兹就似大版马卡龙,不过唔系好好macaroon嘅我,100%会想encore第二只味嘅dacquoise!个分别就在于达克瓦兹前冇咁甜耶耶,而且外层撒上左一层脆脆嘅糖霜,咬落去有似轻轻的松软蛋糕,成件嘅口感比macaroon有层次好多,伯爵茶白桃茶味较出,暗暗浸出一股白桃同花瓣片嘅余韵,十分满足。