2023-07-04
呢晚去西环探朋友,佢专登带我去呢间法式餐厅食饭,声称食物同环境都有质素。餐厅环境装修华丽得来带少少怀旧感觉, 餐牌有多款set dinner及单点选择。我哋两个人拣咗个一人晚餐,包3-course,有餐汤/沙律、主菜及甜品。另外单点咗一个主菜share。里昂水波蛋沙律 - 入面有沙律菜,烟肉同水波蛋,味道好清新,好开胃嘅一个前菜。龙虾扁意粉 - 一睇卖相已经流晒口水,未食已经闻到浓烈嘅香味。龙虾肉质爽甜,配埋香浓嘅龙虾汁同弹牙嘅扁意粉。真心好味,好高质。法国油封鸭腿 - 肉质入味得来好鲜嫩,亦唔会好肥腻。配菜系豆角,平衡咗肉嘅油感,感觉健康啲。甜品系Madeleine signature - 呢个小蛋糕绝对系必食之选,热辣辣,入口松软。再配埋浓郁嘅朱古力雪糕,感觉有啲似Gelato。甜甜嘅蛋糕,配上特浓嘅朱古力味,超级合拍。呢个甜品,我比好高分。餐厅布置classic得来亦好舒服,食物质素相当之高,好适合一班朋友又或者情侣食饭。