2020-02-24 1912 浏览
Samsen呢间舖头大家一定听过,最上名系佢个汤河,但原来最近系上环开左一间新分店,同湾仔店既特色菜式完全唔同,大家试过湾仔店,都可以嚟上环店试新野!我果日就叫左碟泰式炒河粉。我觉得个味道真系好似置身于泰国地道餐厅咁。首先,碟河粉非常有镬气,食落热呼呼,又新鲜又香喷喷。厨师亦落左好多香料同辣椒,食落又香又麻,都几过瘾😘!几特别既系好少餐厅会用呢款阔河粉,食落比一般河粉薄点、透点,面积大一点挂多一点酱汁,食落都几惹味😋。厨师用左和牛炒,我会话块牛肉真几滑同腍!河粉食落好香好麻,加埋辣酱就真几醒神!同行朋友叫左一碗[泰北咖喱牛金面],食落咖哩都几香浓,落左椰汁后就变得更滑,而面几爽口,几香蛋味!(可惜我无影到😅)如果大家有食咖哩,可以叫一碟飞饼,本身口感就几松,而又烤到好酥脆,点落咖哩度食味道好夹!甜品我地就贪心D,叫左两款😂!香蕉煎饼虽然只得炼奶,但估唔到同香蕉味道都几夹,同埋甜到刚刚好,假若再加朱古力酱会变得太甜。椰子雪糕都好得意😎,除左香浓椰子味外,入面都有点椰肉,同时入面有咸味既花生同栗米,除左增加口感外,更突出了甜味,算几特别。Samsen我之前就未食过,但试完我就觉得几高质,味

Samsen我之前就未食过,但试完我就觉得几高质,味道都唔错,所以价钱贵D我觉得咁算合理😋,搞到我想试埋湾仔果间😂,有冇朋友食过,分享下有咩好西?
香辣泰式炒阔河粉
鲜制泰式飞饼