2020-03-30 529 浏览
近排疫情问题,但又约咗朋友2个人食饭,想揾好坐嘅地方,又坐得阔落啲,所以嚟咗新泰东南亚餐厅食泰菜。侍应安排咗卡位俾我哋,坐得好阔落,好有泰国风情。食泰菜点可以唔叫椰青,近排天气转热,饮椰青解热,大大个,仲好清甜。猪肉碎生菜包,猪肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好开胃。泰式生虾,非常新鲜,肉质弹牙,配埋辣椒、香蒜同酱汁,更能提出鲜味,值得一赞。炸虾饼,炸得非常香脆,又弹牙,配甜酸酱一流,不过两个人食好似太多。串烧沙嗲,猪肉、牛肉同鸡肉各一串,沙嗲汁非常香浓,越食越滋味。尤其鸡肉肉质非常嫩,一定要叫。泰式虾炒金边粉,外层蛋皮煎得非常靓,而且大虾爽口,金边粉调味开胃,我同朋友都赞不绝口。太耐冇去过泰国,最挂住一定系芒果糯米饭。餐厅嘅芒果非常甜,估唔到喺香港都可以食到,而糯米饭有分紫糯米同白糯米,口感烟银,配埋椰浆非常好食。
侍应安排咗卡位俾我哋,坐得好阔落,好有泰国风情。
猪肉碎生菜包,猪肉配泰式香料炒得非常入味,辣辣地,好开胃。