2022-10-24 681 浏览
朋友带我去天文台围食日本菜,原来呢道都有好嘢食😘「秋田浜烧食堂」的二人套餐有「札幌渔港」同「小樽渔港」。我地拣咗「小樽渔港」,包咗沙律、餐前小食、刺身五点、三点浜烧料理、食事、甜品😍 套餐非常丰富!依家仲送个小游戏,一手抓赤虾刺身,抓到几多就可以加𩠌啦👏🏻🥗季节沙律系蕃茄生菜沙律,味道酸酸的,清新开胃。🥠餐前小食有三款,明太子沙律、酱汁渍蒜、和牛他他。明太子沙律爽口,加上青瓜感觉好清新。和牛他他好惹味。酱汁渍蒜嘅蒜味唔算重,我唔中意食生蒜都可以接受🐟精选刺身五点包括有油甘鱼、三文鱼、拖罗、池鱼、旗鱼。左边刺身都好厚切,油甘鱼、三文鱼、拖罗、池鱼味道好鲜甜,又有嚼口。薄切旗鱼就配有专属嘅酸汁,点完更显鲜味。🔥浜烧鲜活南非鲍鱼就系水池入面捞出嚟,非常新鲜,烧之前仲系到郁紧。原汁原味咁烧,味道好鲜甜又有嚼劲。🔥浜烧北海道帆立贝系用清酒同香葱去烧,口感好弹牙。🔥函馆北寄贝加咗麻油,好香!壳上嘅汁液绝对系精华。🦪日本直送活生蚝望落好肥美,入口好滑溜,重蚝味。🦀蟹壳蟹膏甲罗烧用蟹形小碗摆放,拌埋蟹膏、蟹肉、蟹籽同香葱。味道好香浓,摆上多士,口感脆脆的。🍛火炙香葱三色迷你海鲜丼份量迷你就岩晒!因为已
🥗季节沙律系蕃茄生菜沙律,味道酸酸的,清新开胃。

薄切旗鱼就配有专属嘅酸汁,点完更显鲜味。
🔥浜烧北海道帆立贝系用清酒同香葱去烧,口感好弹牙。
🔥函馆北寄贝加咗麻油,好香!壳上嘅汁液绝对系精华。
🦪日本直送活生蚝望落好肥美,入口好滑溜,重蚝味。
🍛火炙香葱三色迷你海鲜丼份量迷你就岩晒!因为已经食到好饱。火炙鱼生充满油份,拌饭一流。
🍱成田蒲烧鳗鱼丼嘅酱汁好香甜。鳗鱼肉厚。
🍨甜品有杏仁豆腐,上面有少少红豆。杏仁豆腐好滑溜。

────────────────────────────

📍秋田浜烧食堂