2018-07-06 105 浏览
最近夏天来临, 唔知系咪最近天口热,所以就特别食泰菜, 酸酸甜甜的食物用黎配搭夏天就最合适不过, 所以前日经朋友介绍话天水围都有正宗泰国菜而且仲唔洗走到去九龙城, 旺角, 真系好就脚, 我叫左个海南鸡饭, 一个人食真系大份又饱肚,先从鸡讲起, 鸡味好香, 而且唔会好大阵冰鲜鸡味,而且仲有一层嗜喱, 鸡都好滑, 所以系整体黎讲, 佢的鸡真系做得几好, 而且跟餐仲有个汤,应该系猪骨萝卜汤, 不过对我而言好似比较淡味, 不过自己加味后就变返好味啦, 而同酱汁方面三种味道都好够味,听人讲最好味的食法系三种酱加起, 今次试左下又真系唔差,酱汁酸甜, 好开胃,  最后就系个饭, 用泰国米煮成所以粒粒分明, 而且饭量好足, 鸡油同黄姜粉加起身令成个饭更上一层楼, 我都好耐无食过海南鸡饭, 所以系屋企附近食到咁高质的泰菜真系好开心
最近夏天来临, 唔知系咪最近天口热,
先从鸡讲起, 鸡味好香, 而且唔会好大阵冰鲜鸡味,

2018-07-04