2024-05-19 31 浏览
今日同朋友去铜锣湾睇戏后就去食晚饭,铜锣湾都有好多食市,我个朋友就话记得附近有间又出名又有美食嘅新加坡餐厅,这间餐厅叫天天海南鸡饭,位于铜锣湾京士顿街9号Fashion Walk 地下H 2号舖,港铁铜锣湾站E出口,行几分钟就到,非常方便,原来这间餐厅系新加坡米芝莲攞奖嘅餐厅,当然要入去食啦。这间天天海南鸡饭餐厅都好特别,餐厅分咗室内同室外嘅座位,室外有一排露天餐桌,餐桌嘅座位都好宽敞,但今晚下雨,冇办法要入去室内食,而室内装修都好靓好整洁,而地方亦宽敞,座位令人坐得舒服,餐厅员工有礼貌,服务态度好,来这里食都唔错,而且一入餐厅,员工就即刻拿上一壶热茶给我哋,壶热茶亦都唔错,好有香茶味。这间餐厅嘅餐牌都有好多种食物选择,有十大招牌、前菜及小食系列、鸡肉系列、蛋及豆腐及蔬菜系列、猪肉及牛肉系列、海鲜系列、炖汤系列、主食系列、咖啡系列、柠檬茶及豆花系列、四季养生系列、甜品系列,而十大招牌真系样样都好吸引,尤其是第一位及第二位都有天天海南鸡。我哋十大招牌首选天天海南鸡,海南鸡用上文昌鸡,鸡皮香浓,冇乜肥油,仲好爽滑,鸡肉质嫩滑多汁,鸡肉真系煮得好够滑,件件鸡肉都避开咗鸡骨,搭配上鸡汁,别具一

我哋十大招牌首选天天海南鸡,海南鸡用上文昌鸡,鸡皮香浓,冇乜肥油,仲好爽滑,鸡肉质嫩滑多汁,鸡肉真系煮得好够滑,件件鸡肉都避开咗鸡骨,搭配上鸡汁,别具一番风味,亦可加上三种特制酱汁来加味,特制酱汁是经典的辣椒酱、蚝油和姜蓉,可以更加突出鸡肉的鸡味,令整道海南鸡𩠌菜味道更加香浓,真系令人钟意食。次选叫咗黑松露虾多士,炸虾多士大大件,只虾亦大大只,真材实料,炸虾多士食落口非常松脆,加上有黑松露沙律酱同沙律菜,非常配合来食。

这间餐厅嘅炖汤材料好丰富,我就叫咗个木瓜花胶炖汤,汤汁非常浓郁,每一口汤汁都好有木瓜甜味,而花胶又好有口感,木瓜同花胶真是完美配合,令人回味无穷。最后甜品我叫星加坡原味豆腐花,我朋友亦叫豆腐花不过要加埋美绿,豆腐花好有豆腐味,非常绵密细滑,原来加上浓郁美禄味一齐食,真系香滑甜甜美味,更加好食,又系非常配合食材。饮品就点咗四季养生嘅石榴紫背天葵山渣密,各种养生材料都好有味,好好饮。

这间星加坡餐厅食物质素高,又食得好滋味,价钱又唔贵,真系值得推荐比大家,特别系佢嘅天天海南鸡,真系好好食。
2024-05-13