2024-03-22
工作压力大既时候要食好西放松一下,我同朋友拣左一间坐拥海景嘅铁板烧餐厅,坐系铁板烧位一路欣赏住师傅功架,展开咗我哋嘅味蕾之旅。今次点左海贺二人套餐(HKD2480),共7道菜+甜品、咖啡/茶。无花果蟹肉沙律蟹肉质地细嫩,无花果嘅甜美与蟹肉嘅鲜味互相衬托,口感清新。三文鱼籽伴海云醋三文鱼籽咸香味十足,海云入口顺滑,醋汁酸酸地,令人胃口大开。矶煮饱鱼 矶煮方式令饱鱼保持原始鲜味,肉质极为细腻,可以加埋清甜嘅日本大根一齐食,浓郁嘅鲍鱼肝酱为整道菜增添奢华感。鹅肝煎至表面微焦,油脂香浓郁,入口即化,配搭多士一齐食中和油脂感,黑蒜酱微妙嘅独特风味将鹅肝嘅味道提升到另一个层次。大虾外层烤得恰到好处,内里则保持著弹牙同鲜嫩,配上香浓嘅蟹膏汁,将呢道菜提升到另一个水平。A4宫崎牛大理石纹理均匀,铁板上烹调令肉质变得柔软而多汁,配上黑松露酱,带有一种奢华嘅深邃香气,夹埋蒜片一齐食,质相得益彰,增添一份独特嘅口感。黑松露和牛/樱花虾炒饭炒饭粒粒分明,和牛嘅鲜嫩与黑松露嘅浓郁香味在口中完美融合,樱花虾本身嘅咸香与炒饭嘅香气相结合,两款炒饭展现出各自嘅风味。甜品焙茶奶冻质地细腻绵滑,作为饭后甜品非常满足。Ro
无花果蟹肉沙律
蟹肉质地细嫩,无花果嘅甜美与蟹肉嘅鲜味互相衬托,口感清新。
三文鱼籽伴海云醋
矶煮饱鱼
鹅肝
大虾
A4宫崎牛
黑松露和牛/樱花虾炒饭
甜品
焙茶奶冻质地细腻绵滑,作为饭后甜品非常满足。
Roku Gin/ Hendricks Gin
我同朋友分别叫左2杯Gin cocktail,Roku Gin入面杜松子嘅微妙辛香,创造出一种独特嘅风味;Hendricks Gin 带有黄瓜香气,清新而优雅。