2023-09-05
放工同朋友经过黄埔,谂住一齐食饭,顺便叙旧。见到海报见到有二人餐做紧特价,于是就谂住入去试吓。结果食完觉得质素都几唔错。💛海鲜二人盛宴$1188💛时令海胆刺身坊间一般嘅海胆都系一节手指长度左右,但呢个一份已经系差唔多一条手指咁长,佢会连埋紫菜俾我哋一齐食。食落口口腔完全俾海胆嘅香味包围,而且海胆肉都好鲜甜,就算咁大块都唔会觉得腻,香味就算吞落口都依然停留,超级推荐。💛加拿大A级野生蚌刺身而且生蚌刺身都唔会输,切得厚薄适中,所以食落口肉质好弹牙。而蚌本身嘅味道完全唔会腥,点少少芥末已经可以带到本身嘅鲜甜味,做到贝类刺身应该有嘅弹身口感,好新鲜。💛特盛鲜活海鲜并盘有鲍鱼、龙虾、沙白同蛏子。个人最钟意食鲍鱼同蛏子。首先,鲍鱼唔系普通嘅鲍鱼系黑鲍,相比起一般嘅鲍鱼,我会觉得佢嘅肉质会再紧致啲,但完全唔会好难咬,点少少火锅豉油同蒜蓉已经觉得好够味。其次蛏子都好好食,佢嘅蛏子偏向大份,煮熟之后肉会自动脱壳,呢个时候食就啱啱好,食落口系新鲜海鲜会有嘅鲜甜同紧致。💛镇店即㓥骟牯肥牛&人气手切颈脊首先,佢嘅肥牛系好重脂肪嘅牛,煮熟之后会变得好软,食落口牛肉味几重,虽然脂肪多,但都唔会好油腻,反而有种入口
💛海鲜二人盛宴$1188
💛时令海胆刺身
💛加拿大A级野生蚌刺身
💛特盛鲜活海鲜并盘
💛镇店即㓥骟牯肥牛&人气手切颈脊
首先,佢嘅肥牛系好重脂肪嘅牛,煮熟之后会变得好软,食落口牛肉味几重,虽然脂肪多,但都唔会好油腻,反而有种入口即溶嘅感觉。
而颈脊油脂分布比较平均,虽然冇肥牛咁软嫩,但佢嘅肉质会更加紧致,所以食落口嘅时候会感受到肉嘅纤维,而且佢嘅牛肉味比肥牛再浓啲,所以肥牛同颈脊都系不相伯仲。
💛杂锦拼盘
有黑松露饺、韮菜饺、鲜虾丸同墨粒丸。最令我感到惊喜系鲜虾丸,比起坊间一般嘅丸类同虾滑都弹牙好多,食得出好新鲜虾肉,一定要试吓!
💛杂菜拼盘
有生菜、菜心同茼蒿,茼蒿系属于打边炉专属嘅菜,所以觉得集材拼盘有茼蒿几正。而手打乌冬系我钟意嘅质地,偏扁身同埋好索汤。
💛雪糕两球
温度雪得好冰,系偏硬身嘅雪糕,我最钟意嘅质地就系硬身嘅雪糕,佢系曲奇味嘅雪糕而牛奶味都好重,所以觉得几好食!