2023-12-29
今日同朋友订咗枱喺天后虎啸食海鲜,呢间餐厅系专门食海鲜蒸锅嘅,不过特别之处系用日式风味去烹调,味道比普通嘅蒸锅更丰富更好味。法国蓝龙虾(每位半只)蓝龙虾全部都系肉,肉厚又结实,用蒸嘅方法龙虾肉入边充满水份,全部都系龙虾精华,Juicy又鲜甜!时令海虾🦐海虾仲长过我嘅手指,肉厚大大只又新鲜,就咁蒸已经非常鲜甜,加上餐厅提供嘅酱油,令味道更想一层。苏格兰刺身带子🦪苏格兰刺身带子用海草配西京面豉蒸真系一个不得了嘅美味佳肴😍!带子新鲜肥美👍🏼,质感丝滑,入口即化,完全感受到海洋嘅鲜甜。加上𠮶阵独特嘅海草香气,令成道菜式层次丰富,香气扑鼻。而且西京面豉嘅味道淡雅不抢戏,却又恰到好处地提升咗带子嘅鲜味,令人一试难忘👌🏼。整个蒸法处理得非常得宜,面豉同海草将带子包裹得密密实实,令带子喺蒸嘅过程中充分吸收左呢啲配料嘅精华😋。而且呢种蒸法仲保留咗带子最自然嘅口感同味道。食落去简直系一种享受🥰,完全唔觉得腻口,每一啖都充满惊喜😉。作为一个爱好海鲜嘅食客,我一定会向朋友推介佢哋都嚟试下呢个蒸苏格兰刺身带子👏🏼,因为咁精致嘅料理真系值得细细尝味。无论系配酒定系作为一道菜嘅一部分,都绝对能够提升整个饮食嘅体验🤩
苏格兰刺身带子用海草配西京面豉蒸真系一个不得了嘅美味佳肴😍!带子新鲜肥美👍🏼,质感丝滑,入口即化,完全感受到海洋嘅鲜甜。加上𠮶阵独特嘅海草香气,令成道菜式层次丰富,香气扑鼻。而且西京面豉嘅味道淡雅不抢戏,却又恰到好处地提升咗带子嘅鲜味,令人一试难忘👌🏼。整个蒸法处理得非常得宜,面豉同海草将带子包裹得密密实实,令带子喺蒸嘅过程中充分吸收左呢啲配料嘅精华😋。而且呢种蒸法仲保留咗带子最自然嘅口感同味道。食落去简直系一种享受🥰,完全唔觉得腻口,每一啖都充满惊喜😉。作为一个爱好海鲜嘅食客,我一定会向朋友推介佢哋都嚟试下呢个蒸苏格兰刺身带子👏🏼,因为咁精致嘅料理真系值得细细尝味。无论系配酒定系作为一道菜嘅一部分,都绝对能够提升整个饮食嘅体验🤩。
呢个芝士蛋糕非常浓郁好好味,有好香嘅芝士味,味道浓郁,口感幼滑,第一间专食海鲜嘅专门店嚟讲呢个芝士蛋糕真系值得推介。